Propisi požuteli od čekanja

Izvor: B92, 11.Avg.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propisi požuteli od čekanja

Beograd -- Od 65 propisa koji čekaju u Skupštini, polovinu zaboravili i predlagači. Zakone predlagale mnoge poslaničke grupe, a usvojen samo akt URS.

U paketu propisa koji čekaju na usvajanje u Skupštini, nakupilo se 65 zakona i sporazuma. Tridesetak tekstova poslala je Vlada, dok ostali nose potpis raznih poslaničkih grupa.

Doduše, "želje" poslanika verovatno nikada neće postati tačka dnevnog reda. Neki zakoni predati su u proceduru još pre tri godine i nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se makli iz fioka. U ovom sazivu jedino je URS-u pošlo za rukom da progura usvajanje svog propisa o finansiranju lokalnih samouprava.

Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović kaže, za Novosti, da samo predlagači mogu da povuku zakone iz procedure.

"Svima ću tokom septembra poslati pisma i tražiti da kažu šta planiraju sa zakonima koje su predlagali. Mnogi od njih su bespredmetni, jer je Skupština već usvojila Vladine tekstove koji se bave istim temama", kaže on.

Među takvim aktima su Predlog deklaracije o osudi zločina na prostoru bivše Jugoslavije koji su napisali poslanici DSS, Zakon o finansiranju političkih partija i smanjenju broja ministarstava sa "računicom" naprednjaka, akti o decentralizaciji URS-a, rezolucije radikala... Čak i nekoliko tekstova preminulog poslanika DHSS Vladana Batića.

"Ne razumem zbog čega bi povlačili zakone koje smo predlagali kada oni oslikavaju naše političke stavove. Predali smo tekst zakona o smanjenju PDV koji je dobar za građane, kao i nekoliko rezolucija. Naši predlozi ostaju, pa neka čekaju neki drugi saziv koji će imati volje da ih usvoji", kaže, za Novosti Dejan Mirović, poslanik SRS.

Parlamentarce u septembru čeka izjašnjavanje o zakonima Vlade, među kojima su oni o patentima, pomorskoj plovidbi, ekonomskoj saradnji između Poljske i Srbije, potvrđivanje kredita...

Radno u septembru

Prema rečima Odalovića, nije realno očekivati da sednica Skupštine bude pre septembra. Ipak, tokom avgusta bi mogla biti organizovana javna slušanja o aktima o restituciji i javnoj svojini koji treba da budu usvojeni tokom septembra.

Međutim, Vlada još nije poslala zahteve u parlament da se razgovara o ovim tekstovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.