Polemika Pajtić - Dinkić

Izvor: RTS, 25.Jul.2012, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika Pajtić - Dinkić

Ako neko namerava da ruši stabilne lokalne samouprave, neka mu je bog u pomoći, rekao predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, komentarišući izjavu Mlađana Dinkića da vlast u Novom Sadu nije sigurna. Dušan Bajatović iz SPS-a navodi da će sigurno biti nekih promena na lokalu, ali nije precizirao na koje gradove misli.

Posle izjave lidera URS-a da vlast u Novom Sadu i Somboru nije sigurna, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik Vlade Vojvodine i potpredsednik DS Bojan Pajtić rekao je da se u Srbiji neće rešiti nijedan problem tako što će se destabilizovati lokalna samouprava i kupovati ili otimati odbornici.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je, povodom spekulacija da se priprema promena vlasti u Novom Sadu, da ima "puno poverenje" u koalicione partnere. "Imam puno poverenje u koalicione partnere i reč koju smo dali jedni drugima prilikom formiranja sadašnje gradske vlasti i smatram da će vremenom naši odnosi biti samo čvršći", naveo je gradonačelnik u izjavi za javnost.

Pavličić, inače funkcioner DS-a, naveo je da Mlađan Dinkić, "budući ministar finansija i predsednik stranke koja u Novom Sadu i Vojvodini nije prešla cenzus, kao prvu političku poruku najavljuje smenu vlasti u Novom Sadu, umesto da odgovori kako će rešiti goruće ekonomske probleme".

"Verovatno je ovo novi model decentralizacije koji stiže iz Beograda, sa namerom da se smenjuju stranke koje su pobedile na izborima u Novom Sadu, voljom Novosađana", naveo je Pavličić.

"Moramo svi zajedno da radimo da bismo probleme rešavali", rekao je Pajtić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Vojvodine, odgovarajući na pitanje povodom najave mogućeg prekomponovanja lokalnih vlasti u Novom Sadu i drugim gradovima.

Lider URS-a Mlađan Dinkić prethodno je za novosadski Dnevnik rekao da vlast koja je formirana u Novom Sadu i Somboru nije sigurna, i da ima 10 do 15 gradova koji će verovatno promeniti lokalnu strukturu. Prema njegovim rečima, to neće biti slučaj i u Beogradu.

"Tačno je da se razgovara o mogućnosti prekomponovanja gradske vlasti u Novom Sadu, dok se o tako nečem ne razgovara kada je u pitanju Beograd, jer je tu situacija dramatično različita", rekao je Dinkić.

Lider URS-a je podsetio da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kao nosilac liste dobio 37 odsto glasova Beograđana i da ne bi bilo legitimno "prekomponovati vlast", dok u Novom Sadu, kako je dodao, DS jeste ostvario dobar rezultat, ali "daleko ispod onog koji garantuje sigurnu vlast".

Bojan Pajtić ističe da, ako neko kao prvi zadatak postavi to da se obračunava sa političkim neistomišljenicima, umesto da rešava probleme građana, probleme krize ili suše, taj neće dugo trajati, "jer ne zna ni šta je politika, ni šta je država, ni odgovornost".

Pred novom republičkom, kao i pokrajinskom vladom, kako je rekao, nalaze se ogromni izazovi koji se odnose, pre svega, na rešavanje problema krize, socijalno ugroženih kategorija, manjka stranih investicija, suše i drugih.

"Ako neko namerava da, umesto da se bavi rešavanjem tih pitanja, ruši stabilne lokalne samouprave, odnosno one u kojima je gradonačelnik iz neke druge stranke koja nije u većinskoj koaliciji u Republici, neka mu je bog u pomoći", naglasio je Pajtić.

Taj neko, dodao je Pajtić, ne zna šta radi, ne rešava probleme i ne uspostavlja stabilnost nego hoće nestabilnost.

Bajatović: Biće promena na lokalu

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović najavio je da će, posle izbora nove Vlade, sigurno biti promena lokalnih vlasti, ali nije precizirao da li će se to odnositi na Novi Sad.

"Naši koalicioni partneri iz Srpske napredne stranke, Ujedinjenih regiona Srbije i drugi žele da se lokalne vlasti, tamo gde je to moguće, upodobe sa političkom voljom koja postoji na nivou Republike", rekao je Bajatović novinarima u Skupštini Srbije povodom spekulacija da će se promeniti vlast u Novom Sadu.

Bajatović je rekao da ne može i da neće licitirati o kojima mestima je reč, jer to "nije stvar matematike", već "treba voditi računa o građanima" koji tamo žive. "Svugde tamo gde procenimo da je racionalno, verovatno će se to dogoditi", rekao je funkcioner SPS-a.

Prema njegovim rečima, posle formiranja Vlade Vojvodine očito je da više ne postoji politički blok SPS-DS koji je bio "vezivno tkivo" za donošenje političkih odluka u Vojvodini.

DS je u Vojvodini formirala vlast bez SPS pošto su socijalisti odlučili da u novu vladu Srbije uđu sa Srpskom naprednom strankom i URS.

Predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov iz LSV-a kaže da je vladajuća većina u Novom Sadu nije dobila nikakve naznake od koalicionih partnera iz SPS-a da će doći do promene gradske vlasti.

"Nemam informacije da se tako nešto dešava", rekla je Jerkov agenciji Beta i ocenila da bi smenjivanjem vlasti direktno bila prekršena izborna volja građana Novog Sada.

SNS: Sve zavisi od socijalista

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Igor Mirović kaže da je SNS uputio "i formalne i neformalne predloge" odbornicima SPS-a za promenu vladajuće većine u Novom Sadu "u skladu sa odnosom snaga na republičkom nivou".

"To je naša želja, a da li će se realizovati, zavisi isključivo od socijalista", rekao je Mirović za portal Novine novosadske.

Predsednik Gradskog odbora SPS-a Siniša Sević, koji je i zamenik gradonačelnika Novog Sada, rekao je da do njega nije stigao nikakav formalan predlog od SNS. O promeni gradske vlasti nije se raspravljalo ni u gradskom odboru, ni u Predsedništvu SPS-a, naveo je Sević.

Predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao je da je svaki vid saradnje radikala sa SNS "isključen i nemoguć".

Borko Ilić iz DSS-a potvrdio je da se pregovara o promeni gradske vlasti, ali je dodao "da je jasno da ključ čitave situacije u rukama drže socijalisti".

Na vlasti u Novom Sadu je koalicija DS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i koalicija predvođena Socijalističkom partijom Srbije.

DS je na izborima osvojila 18 odborničkih mandata, LSV, na čijoj listi su bili i kandidati Srpskog pokreta obnove, osvojila je 15, a koalicija SPS sedam mandata, tako da imaju 40 od ukupno 78 odbornika.

Srpska napredna stranka osvojila je 15 mandata, Romska demokratska stranka šest, Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka i Dveri po pet, Savez vojvođanskih Mađara i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora po jedan mandat.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.