Ko će biti treći

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti treći

LDP u dnevnim kontaktima sa gotovo svim strankama, pa i sa DS-om. – SVM neće tražiti ministarska mesta, a iz SDA kažu da ih još niko nije zvao

U nedostatku zvaničnih informacija o tome da li su na sastanku čelnika DS-a i SPS–PUPS–JS u ponedeljak po podne postignuti neki konkretniji dogovori o budućoj vladi, spekuliše se ko bi mogao da bude treći partner za skupštinsku većinu. S obzirom na dosadašnje izjave stranačkih funkcionera, u kombinaciju sa demokratama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i socijalistima u obzir dolaze jedino koalicija „Preokret” i/ili Ujedinjeni regioni Srbije.

Ne odgovarajući direktno da li su već imali kontakte sa demokratama u vezi sa formiranjem vlade, potpredsednica URS-a Suzana Grubješić rekla je juče da je najvažnije pitanje da li su kreatori vlade posle izbora shvatili da su potrebne suštinske promene i da li su spremni da timski rade na reformama i izvlačenju zemlje iz krize.

„Nismo napravili URS i ušli u parlament da bismo bili deo vlade sa novim licima, ali starom politikom, vlade koja ne razgovara sa privredom i građanima, a koja probleme gura pod tepih. Posebno nas zanima kakav će biti antikrizni program vlade za privredu i mala i srednja preduzeća, kao i da li će nova vlada jednako da tretira sve gradove i opštine kroz politiku ravnomernog regionalnog razvoja”, kazala je ona za „Politiku”, dodavši da URS ne zanimaju funkcije, već isključivo program i ozbiljnost vlade i da nemaju problem da ostanu u opoziciji.

Ivan Andrić, potpredsednik LDP-a, vodeće partije u „Preokretu”, rekao je u istoj emisiji da ta stranka nije još dobila poziv za učešće u razgovorima o novoj vladi, ali je juče lider LDP-a Čedomir Jovanović na RTV Vojvodina rekao da su u dnevnim kontaktima na više nivoa sa gotovo svim strankama, pa i sa Demokratskom strankom. LDP, prema njegovim rečima, ne beži od ideje da uđe u koaliciju koju predvodi DS u cilju promena u Srbiji, ali želi najpre da vidi konkretan program koji demokrate predlažu za buduću vladu.

Stranke nacionalnih manjina koje su ušle u republički parlament za sada nisu dobile poziv za razgovore o ulasku u buduću vladu, a većina njih je spremna da sarađuje sa tom vladom ukoliko budu ispunjeni delovi njihovih programa, rekli su Tanjugu predstavnici tih stranka.

Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da SVM neće tražiti ministarska mesta i druge funkcije u vladi i da tu stranku interesuje pre svega program nove vlade.

„Bitno nam je da se formira efikasna i proevropska vlada i da što više stavki iz našeg programa uđe u program buduće vlade”, rekao je Pastor.

I u SDA Sandžaka, koja će imati dva poslanika, kažu da ih za sada niko nije zvao da budu deo vlade i većine, a da će o tome odlučivati kada im se neko obrati. Lider te stranke Sulejman Ugljanin izjavio je juče, na pitanje novinara da li sebe vidi u budućoj vladi Srbije, da vidi sebe u razvoju Srbije i da je spreman da pomogne.

Lider Demokratske unije doline, članice Koalicije Albanaca preševske doline, Skender Destani rekao je Tanjugu da veruje da će, „ukoliko razgovori o formiranju vlade budu tekli na način kako se očekuje, kandidat za mandatara Boris Tadić pozvati i predstavnike manjina da se uključe u te razgovore”.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić, koji će biti jedini poslanik koalicije „Sve zajedno”, rekao je da je ta koalicija spremna da razgovara sa svima koji pokažu volju da zajednički rade na otklanjanju problema u Sandžaku. A stranka Nijedan od ponuđenih odgovora, prema rečima njenog lidera i jedinog poslanika Nikole Tulimirovića, ne želi da bude u sastavu buduće vlade, bilo ko da je formira, i najavljuje da će sigurno biti u opoziciji.

B. B.

objavljeno: 30.05.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.