Fiskalni savet protiv decentralizacije

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet protiv decentralizacije

BEOGRAD - Fiskalni savet ocenio je juče u Beogradu da bi model fiskalne decentralizacije, predviđen predlogom izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, doveo do povećanja budžetskog deficita od 1,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou, odnosno blizu 40 milijardi dinara u 2012. zbog čega nije fiskalno održiv.

U analizi Fiskalnog saveta je zato navedeno kako tvrdnja predlagača - Ujedinjenih regiona Srbije (URS), da za sprovođenje tog zakona nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << potrebno obezbediti dodatna sredstva iz budžeta, nije validna.

Kako je ukazano, predlog da 80 odsto prihoda od poreza na zarade pripadne lokalnim samoupravama nije utemeljen u modernoj fiskalnoj praksi, koja preporučuje da porez na zarade dominantno pripada centralnom nivou vlasti.

Takođe, dodatni prihodi od poreza na zarade povećavaju razlike između budžetskih prihoda razvijenih i nerazvijenih opština.

Ocenjeno je da predložene izmene transfera lokalnim samoupravama smanjuju pomenute razlike između razvijenih i nerazvijenih opština po osnovu dodatnih prihoda od poreza na zarade.

Međutim, predložene promene transfera lokalnim samoupravama su u najvećoj meri arbitrarne i inferiorne u odnosu na sistemska rešenja u postojećem Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava.

Predlogom URS o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava predviđeno je povećanje učešća lokalne samouprave u porezu na zarade sa 40 na 80 odsto, kao i promene u sistemu nenamenskih transfera koji se iz budžeta republike odobravaju lokalnim zajednicama.

Fiskalni savet je podsetio da je toj instituciji propisana Zakonom o budžetskom sistemu obavezu da ocenjuje predloge zakona u skupštinskoj proceduri koji imaju značajne fiskalne efekte. Zato je Fiskalni savet uradio analizu predloga zakona poslaničke grupe URS.

Fiskalni savet je dalje ocenio da bi, što se tiče izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, primena predloga da prihodi od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u budućnosti pripadaju isključivo lokalnim samoupravama značila u 2012. gubitak od oko 1,5 milijardi dinara u prihodima za budžet Srbije i oko 1,4 milijarde dinara u budžetu Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine.

Primena ovog predloga zahteva uštede identičnog iznosa na drugim budžetskim pozicijama, kako bi se izbeglo povećanje deficita u budžetu Republike i budžetu AP Vojvodine, naveo je Fiskalni savet.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.