Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić i Đurić prekrečili natpis na vratima URS

Vicepremijer Božidar Đelić najoštrije je danas, u ime Vlade Srbije, osudio ispisivanje uvredljivog i provokativnog natpisa na ulaznim vratima u prostorije Unije Roma Srbije (URS) i prekrečio natpis zajedno sa predsednikom te stranke Rajkom Đurićem.



Đelić je novinarima izjavio da je romska populacija integralni deo identiteta Srbije, da su Srbi i Romi uvek patili zajedno, poslednji put na Kosovu i Metohiji, te da je nedopustivo da neko u 2008. godini u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beogradu ispisuje takve nacističke i fašističke parole.

"Ne sme biti tolerancije na netoleranciju. Niko ne sme nikome da preti, a ponajmanje ne sme da se preti nacionalnim manjinama", istakao je Đelić i dodao da od nadležnih organa očekuje da otkriju i kazne počinioce i inspiratore tog akta.

On je najavio da će hitno sazvati sednicu Nacionalnog saveta za unapređenje situacije Roma, čiji je predsednik, na kojoj će biti razmotreno stanje bezbednosti te najbrojčanije i najugroženije nacionalne manjine u Srbiji.

Podsećajući da Srbija od 1. juna predsedava "Dekadom Roma", Đelić je dodao da ispisivanje uvredljivih natpisa na račun te populacije otežava početak njenog predsedavanja.

Đurić je rekao da se kao građanin Srbije stidi "ovakvih varvarskih činova" i ukazao da je rukopis, kojim je ispisan natpis na vratima, a u kojem se pominje "mater ciganska", "prepoznatljiv i sličan rukopisu" u natpisima "Tadiću, judo", "Đilas tajkun".

On je naveo i da su u Beogradu krajem maja 1941. godine, kada je po naredbi nacista uvedena vojna uprava, bili ispisivani natpisi i proglasi kojima su Jevrejima, Romima i psima zabranjivani ulasci u kafane, prodavnice...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.