Dinkić ostaje ministar finansija

Izvor: B92, 28.Jul.2013, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić ostaje ministar finansija

Beograd -- URS je na sednici Predsedništva stranke odlučio da Ministarstvo privrede prepusti naprednjacima, a da Mlađan Dinkić ostane ministar finansija.

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić ponovo će se sastati sutra u 17 sati kako bi razgovarali o rekonstrukciji Vlade.

Sednica Predsedništva URS, na kojoj je ta stranka donela stav o rekonstrukciji vlade, završena je danas oko 14 sati.

"Prihvatamo podelu odgovornosti u Ministarstvu finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i privrede, i predlog naših koalicionih partnera da se izvrši razdvajanje ova dva resora. Juče sam razgovarao sa Vučićem i Dačićem i dogovorili smo se da nastavim da vodim Ministarstvo finansija, a da odgovornost za vođenje resora privrede preuzme neko od kadrova SNS. Ko god to da bude moći će da računa na moju punu podršku“", izjavio je predsednik Dinkić, i ujedno se zahvalio Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću na izuzetno korektnoj saradnji u proteklih godinu dana.

Dinkić je rekao da ko god to bio (ministar privrede) imaće njegovu punu podršku.

URS podržava težnju koalicionih partnera da se ekonomska situacija popravi, rečeno je. U saopštenju se navodi da je URS spreman da razgovara i o personalnim promenama.

URS je spreman na personalne promene svojih ministara, navodi se u saopštenju posle sednice Predsedništva i podseća da su sva tri ministra - i Dinkić i potpredsednica vlade Suzana Grubješić i ministarka za regionalni razvoj Verica Kalanović - stavili stranci madate na raspolaganje.

"„Ujedinjeni regioni Srbije su u okviru temeljne rekonstrukcije Vlade spremni i na personalne promene svojih ministara, kao i državnih sekretara i svih ostalih funkcionera. Predsedništvo me je ovlastilo da o konkretnim rešenjima razgovaram sa koalicionim partnerima u Vladi, koja će svakako zavisiti od strukture nove Vlade i nadležnosti koje će ona imati", naveo je Dinkić u saopštenju posle sednice šireg Predsedništva stranke,

On je obrazložio da URS prihvata podelu odgovornosti u ministarstvu finansija i privrede, i predlog koalicionih partnera da se izvrši razdvajanje ova dva resora.

"Juče sam razgovarao sa Vučićem i Dačićem i dogovorili smo se da nastavim da vodim ministarstvo finansija, a da odgovornost za vođenje resora privrede preuzme neko od kadrova SNS. Ko god to da bude moći će da računa na moju punu podršku", izjavio je Dinkić.

Ujedinjeni regioni Srbije su, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, na današnjoj sednici, kojoj su prisustvovali i republički poslanici, doneli odluku da daju svoj pun doprinos temeljnoj rekonstrukciji Vlade.

"Apsolutno podržavam težnju naših koalicionih partnera da preuzmu mnogo veću odgovornost za poboljšanje životnog standarda naših građana. Dogovorili smo se takođe, da ćemo timski raditi na dovođenju novih investitora u sve regione, jer želimo da se Srbija ravnomerno razvija. Najvažniji cilj Vlade u narednom periodu biće da se zaposli Srbija", rekao je Dinkić i ocenio da to neće biti nimalo lak posao.

Kako je dodao, preuzimanje odgovornosti za ostvarivanje tog cilja od strane SNS, stranke koja danas ima najveću podršku građana Srbije - prirodno i više nego dobrodošlo.

„"Svi oni koji danas kažu da je osnovni problem Srbije teško stanje u ekonomiji, govore istinu. Zato moramo učiniti sve da se to stanje popravi. Pod ekonomijom podrazumevamo pre svega privredu, ali i poljoprivredu, energetiku, saobraćaj, građevinu, telekomunikacije, kao i oblast rada i socijalne zaštite. Moraju se uprostiti birokratske procedure za izdavanje građevinskih dozvola, a to je nadležnost resora građevinarstva. Takođe, Zakon o radu mora biti fleksibilniji, kako bi se omogućilo brže i lakše zapošljavanje ljudi.", istakao je Dinkić.

Sastanak Predsedništva URS u proširenom sastavu je bio zatvoren za javnost.

Đukić-Dejanović: Dva resora sa ili bez URS

Ministarka zdravlja i potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije danas da Ministarstvo finansija i ekonomskog razvoja treba razdvojiti u dva resora i da će se to dogoditi sa ili bez Ujedinjenih regiona Srbije (URS) u vladi.

Slavica Đukić Dejanović je izjavila Radio Beogradu da je to stav Srpske napredne stranke (SNS) i SPS, o kojem treba da se izjasne URS.

Prema rečima Slavice Đukić Dejanović, URS treba da odluče i da li su za to da analiziraju rad sopstvenih ministara i da ustanove da li bi neka kadrovska pomeranja među njima dovela do poboljšanja rada vlade.

Kako god da odluče, do rekonstrukcije vlade će doći i nema dileme da će resori finansija i privrede biti razdvojeni. Ukoliko URS to prihvati, pripašće im jedan od tih resora, izjavila je Slavica Đukić Dejanović, prenosi Fonet.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.