DS i SPS zovu i LDP i URS u vladu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Maj.2012, 05:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS i SPS zovu i LDP i URS u vladu

U Vladu Srbije pozvane su sve stranke demokratskog bloka da bi vladajuća većina bila što šira i stabilnija, a ucenjivački kapacitet pojedinačnih stranaka što manji. Vladu će, ako Demokratska stranka ostvari ovu ideju, praviti četiri stožerne stranke: DS, SPS, LDP i URS, uz podršku više od 150 poslanika.

Finalni razgovori o vladajućoj koaliciji počeće sledećeg ponedeljka, posle drugog kruga predsedničkih izbora, ali već sada se nazire kontura buduće vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u kojoj će premijer biti iz vrha DS.

- Postoji ideja da u vladi bude 19 članova sa premijerom. Demokratska stranka će imati natpolovičnu većinu shodno osvojenom rezultatu na izborima. Možemo da ponudimo LDP i URS po dva ministarstva, SPS šest ili sedam. I onda niko ne može da nas ucenjuje - kaže za "Blic" izvor iz vrha DS.

Princip na kome bi bila formirana vlada je najsličniji onom kojim se rukovodio Zoran Đinđić kada je nastajala vlada DOS-a, u kojoj su sve stranke preuzele odgovornost za poteze koje je trebalo uraditi. A narednu vladu Srbije čekaju teške odluke, ispunjavanje reformskih obećanja datih tokom kampanje i njihovo usklađivanje sa populističkim obećanjima. Izvori iz DS kažu za "Blic" da bi se širokom koalicijom postiglo da "demokrate niko ne može da uslovljava".

- LDP ne može da dobije ono o čemu je sanjao pre izbora, ne može ni URS. Zašto? Zato što su građani na izborima rekli da oni to ne mogu da rade. Ovako, svi smo u vladi i ne može Krkobabić da preti MMF-u ili da ucenjuje izlaskom iz vlade ako ne povećamo penzije, a da za to nema uslova. Ako mu ne odgovara, neka izađe iz vlade. Isto važi i za Čedomira Jovanovića. Kada počne da priča o "genocidnim tvorevinama" i da protivreči državnoj politici, neka izađe slobodno iz vlade - objašnjava izvor "Blica", uz ogradu da ni Čedomir Jovanović, lider LDP, ni Mlađan Dinkić, lider URS, još nisu prihvatili ponudu DS i da se o svemu još pregovara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

U Vladi i SPS i URS i LDP, premijer iz DS-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2012

DS i SPS dogovorili su se da u Vladu Srbije pozovu i URS i LDP, odnosno sve stranke 'demokratskog bloka', kako bi vladajuća većina bila stabilnija a ucenjivački kapacitet pojedinačnih partija manji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.