Čučković: Više manjih opština u Beogradu

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čučković: Više manjih opština u Beogradu

Član predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Miroslav Čučković predstavio je danas novi teritorijalni model Beograda, po kom bi se neke opštine podelile na urbane i ruralne delove, bez dodatnih troškova.

"Nigde u Evropi nema opštine koja rukovodi teritorijom sa po 200.000 građana. Neke opštinu, poput Palilule, Čukarice, Voždovca i Novog Beograda treba podeliti na dve manje. Beograd bi imao više, manjih i funkcionalnijih opština", kazao je Čučković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koji je i član Gradskog veća, na konferenciji za novinare URS-a.

Prema njegovim rečima, to je pojekat za narednu deceniju, koji će ići na javnu raspravu, a konačnu reč bi dali žitelji opština koje treba da se dele.

Naprimer Palilula bi se podelila na Palilulu i Dunavski venac, u čijem sastavu bi bila udaljenija naselja poput Borče, Ovče i Krnjače, Čukarica bi dobila Posavski venac za Sremčicu, Umku i druga naselja, Voždovac - Avalski venac, a Novi Beograd bi imao

opštine Novi Beograd 1 i Novi Beograd 2.

Nove opštine bi smestili u postojeće objekte Grada koji se ne koriste, a deo zaposlenih koji živi u ruralnim delovima, radili bi tamo gde žive. Budžet bi se podelio, dodao je Čučković.

"Budžet bi se podelio, ali bi urbane opštine rešavale svoje probleme, a ruralne svoje. Recimo na Paliluli od 200 zaposlenih njih 45 je iz udaljenijih naselja i oni bi tamo ostali da rade u opštini Dunavski venac i rešavali bi dugogodišnji problem kanalizacije u tom delu, a Palilula bi se usmerila na svoje probleme", naveo je on.

Prema rečima Čučkovića, radna grupa sastavljena od stručnjaka i političara razmatraće taj projkat.

"Apsolutno je politička volja u pitanju, propisi se neće menjati", istakao je on.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.