Bivši ministar direktor u firmi koja je htela da ga tuži

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2015, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši ministar direktor u firmi koja je htela da ga tuži

Bivši ministar ekonomije Nebojša Ćirić, koga je na tu funkciju doveo lider URS-a Mlađan Dinkić, već skoro godinu dana radi kao izvršni direktor u kompaniji "Ist point" koja je do pre tri godine bila u vlasništvu srpskog biznismena Zorana Drakulića.

Ćirićev novi poslodavac je od 2012. u stopostotnom vlasništvu dva internacionalna fonda iz Sjedinjenih Američkih Država - RC2 i Darbi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Interesantno je da je "Ist point" 2008. hteo da tuži tadašnje Ministarstvo ekonomije, u kome je upravo Ćirić u to vreme bio državni sekretar za poslove privatizacije.

Naime, Agencija za privatizaciju je tada, u saradnji sa ministarstvom, donela odluku da se tender za JRB, na koji se prijavio i "Ist point", proglasi neuspešnim. Tada je "Ist point" tvrdio da je nepravedno bio rangiran kao treći umesto kao drugi ponuđač, kao i da je postojala mogućnost da ih pozovu čak i ako su trećerangirani.

Da mu je ministarska funkcija koju je obavljao tokom 2011. i 2012. godine, donela samo dobre poslovne preduslove, govori i činjenica što je Ćirić samo pet meseci po odlasku iz Vlade, u januaru 2013. osnovao svoju firmu "PJ Advajzori" u Staroj Pazovi. Iako u firmi očito radi sam, jer kompanija ima jednog zaposlenog, odmah prve godine je ostvaren prihod od 1,72 miliona dinara. Ipak, prema podacima Agencije za privredne registre, te 2013. godine kompanija je godinu završila sa dobitkom od samo 51.000 dinara.

Jelena Galić, supruga Nebojše Ćirića, takođe ima uspešnu karijeru. Ona je, naime, predsednica Izvršnog odbora AIK banke, čiji je većinski vlasnik srpski kralj šećera Miodrag Kostić, vlasnik "MK Grupe". Pre dolaska u AIK banku, Galićeva je, između ostalog, radila u Ekonomskom institutu i u "Dilojtu", gde je i Ćirić bio zaposlen pre dolaska u Ministarstvo ekonomije.

U "Ist Pointu" se pre nekoliko meseci zaposlio i Desko Nikitović, bivši konzul Srbije u Čikagu, i to na poziciji izvršnog predsednika.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.