AMERIKA UZ SRBIJU!

Izvor: Kurir, 18.Nov.2011, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIKA UZ SRBIJU!

BEOGRAD - Prijatelji! Vlajko Senić, funkcioner URS i predsednik skupštinske grupe prijateljstva sa SAD, tvrdi da su američki kongresmeni dali veliku podršku kad je o Kosovu reč jer su priznali da su poranili s priznanjem nezavisnosti pokrajine.

BEOGRAD - Prijatelji!

Vlajko Senić, funkcioner URS i predsednik skupštinske grupe prijateljstva sa SAD, tvrdi da su američki kongresmeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dali veliku podršku kad je o Kosovu reč jer su priznali da su poranili s priznanjem nezavisnosti pokrajine.

- Kongresmen Barton dao je izvanrednu podršku Srbiji u nastojanjima da što pre postane deo EU. Govorio je realno, otvoreno i afirmativno o naporima Srbije da postane deo Evroatlantske zajednice. Lepo je čuti da se u Kongresu čuju lepe reči o Srbiji. Kongresmen Barton je i kopredsedavajući grupe prijateljstva SAD-Srbija u Kongresu, bio je u Beogradu prošle nedelje i očigledno poneo lepe utiske - kaže Senić, i dodaje da je rasprava „dokaz da Srbija mora da sarađuje sa SAD kao ključnim partnerom“.

Funkcioner SPS Đorđe Milićević, takođe u grupi prijateljstva, smatra da je dobro što se takvi stavovi mogu čuti u SAD.

- To je pokazatelj da i u državama koje su priznale Kosovo deo javnosti ipak misli drugačije. Potrebni su ovakvi stavovi, koji na kraju pokazuju da smo ipak mi bili u pravu i da su pojedine države napravile grešku - ocenjuje Milićević.

Funkcioner DS Konstantin Samofalov kaže da je dobra reč korisna i da su rasprave normalne u demokratiji.

- Trebalo bi razvijati odnose sa svim uticajnim državama, kakva naravno jeste SAD. Važno je da Srbija neće odustati od svoje politike prema Kosovu, i to je najbitnije - zaključuje Samofalov.

Kongresmen Den Barton izjavio je da su SAD donele odluku o priznanju Kosova pre dogovora Srba i Albanaca, što je samo „uvećalo probleme“, kongresmen Ted Po tražio je da SAD ozbiljno podrže istragu o trgovini ljudskim organima na KiM i kritikovao je američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela, dok je kongresmen Dejna Rohrabaher predložio podelu pokrajine.

Simić: Lični stavovi

Profesor FPN i bivši ambasador Predrag Simić ocenjuje da se zvanična politika SAD prema Kosovu, ipak, neće promeniti.

- Bez obzira na to šta se priča u Kongresu, to su lična mišljenja i stavovi. Promena politike je moguća tek kad dođe neka nova garnitura u Stejt departmentu, ali ni ona neće biti suštinska - ocenjuje Simić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.