Delo: Istorija na Balkanu se ponavlja

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Delo": Istorija na Balkanu se ponavlja

Spska deca se i dalje igraju ratnih igara. Dolazi nova generacija Mladića. Istorija se ponavlja, ocenjuje ljubljanski list "Delo".

Hapšenje Ratka Mladića mnogi vide kao priliku za početak pomirenja medju etničkim zajednicima u BiH koje i 15 godina posle rata žive u odvojenim paralelnim svetovima, ocenjuje ljubljansko "Delo" u komentaru povodom godišnjice masakra u Srebrenici.

List navodi da će učesnici današnje komemoracije u Srebrenici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "prvi put moći da se uteše makar time što je čoveka kojeg vide kaoglavnog krivca za užasan zločin, dostigla ruka pravde".

"Delo" medjutim ističe da na hapšenje Mladića, "krvnika iz Srebrenice, koji će u istoriju otići i kao glavni arhitekta 44-mesečne opsade Sarajeva tokom koje je ubijeno više od 10.000 ljudi, kao i brojnih drugih zločina jedinica bosanskih Srba - stanovnici Republike Srpske gledaju na sasvim drugačiji način".

Za njih je, piše list, Mladić "bolešljivi starac, koji je, upskos drčnosti, samo još senka bivšeg arogantnog generala koji je izazivao strah, heroj koji je srpski narod odbranio u još jednom mitskom sukobu sa ustašama i Turcina", a njegovo hapšenje i izručenje Hagu "sramotna izdaja i zločin".

Danas godišnjica zločina u Srebrenici

Mladićeva odbrana muči Hag

Hag: Mladić izbačen iz sudnice! (VIDEO)

Iz svega toga "Delo" zaključuje da je "pomirenje u BiH daleko", kao i da je "dejtonsko uredjenje države plod kompromisa koji je doveo do zaustavljanja rata, ali i do toga da su danas bošnjačko-hrvatski i srpski entitet medjusobno jednako udaljeni kao na kraju rata".

Još više, svedoci smo pretnji o otcepljenju Republike Srpske, povremenih zahteva za treći, hrvatski entitet, a političke elite podsećaju birače ma mračnu prošlost umesto da im daju obećanjima o lepšoj budućnosti, dodaje se lljubljanski dnevnik.

List naglašava da je u takvim okolnostima "put do pomirenja zatvoren, zazidan i miniran" i da ga "neće otvoriti ni Mladićevo hapšenje ni obećanja evropskog raja".

- Spska deca se i dalje igraju ratnih igara. Dolazi nova generacija Mladića. Istorija se ponavlja. Očito je da joj barem na Balkanu nije moguće pobeći, zaključuje "Delo" i dodaje da Ratko Mladić "istina jeste iza rešetaka u Sheveningenu, ali je seme zla posejano i klija".

(Beta)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.