Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio Bilčikov izveštaj o Srbiji

Izvor: Beta, 26.Apr.2023, 12:13

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio Bilčikov izveštaj o Srbiji

Odbor za spoljne poslove (AFET) Evropskog parlamenta usvojio je danas izveštaj Vladimira Bilčka o Srbiji koji će se naći pred poslanicima na plenarnom zasedanju 9. i 10. maja."Moj izveštaj o Srbiji za 2022. godinu usvojen je sa 43 glasa za, 6 protiv i 5 uzdržanih. Plenarna debata o Srbiji biće 9. maja u Strazburu, a konačno glasanje 10. maja", objavio je Bilčik na Tviteru posle sednice AFET-a.On je dodao da mu je bila čast da tokom ovog mandata služi kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.Na nacrt Bilčikovog izveštaja podneto je gotovo 500 amandmana.Najveću pažnju u Srbiji izazvali su amandmani o Telekomu Srbija koji se pominje u svetlu "veoma ograničenog" napretka u borbi protiv korupcije, gde se navode i drugi slučajevi od javnog interesa, uključujući Krušik, Jovanjicu i Savamalu.Telekom Srbija se u amandmanima osuđuje što omogućava prenos RT (bivša Raša tudej) na srpskom. Takođe se izražava zabrinutost oko pitanja medijske koncentracije u slučaju te kompanije.Zatim se ukazuje na državno finansiranje Telekoma koje mu daje nelojalnu konkurentsku prednost i doprinosi padu nezavisnosti medija u Srbiji.Od Evropske komisije se traži da ispita zajam Evropske investicione banke Telekomu, s obzirom na navodnu zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu i to da ga država koristi za ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor Evropskog parlamenta za spoljne poslove usvojio Bilčikov izveštaj o Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2023

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa "za", šest "protiv" i pet "uzdržanih".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.