Obožavani Diznijev klasik izazvao bes na Tviteru: Odvratne, mračne sublimirane poruke

Izvor: B92, 22.Feb.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obožavani Diznijev klasik izazvao bes na Tviteru: "Odvratne, mračne sublimirane poruke"

Ne postoji ništa lepše nego kada se prisetite svojih omiljenih animiranih filmova iz mladosti i odlučite da ih ponovo pogledate.

Jedan od omiljenih Diznijevih klasika je čuveno slonče sa velikim ušima Dambo. Ovaj animirani dragulj ovih dana je na udaru kritike korisnika Tvitera, prenosi britanski "Metro".

Dambo je pre par dana emitovan u Velikoj Britaniji na kanalu “Channel 4“. Ovaj animirani film sadrži par krajnje bizarnih scena, kao što je mučenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životinja, konzumiranje alkohola, ali i rasistički stereotipi koje mnogi možda nisu ni primetili.

Lik vrane koji se pojavljuje u Diznijevom klasiku govori afro-američkim akcentom, koji je mnoge naveo da je ovaj lik klasičan primer rasističkog steretipa, zbog načina ponašanja i komunikacije.

Vrana u Dambu se zove Džim, što jasno aludira na “Jim Crow Laws“ (Zakon Džima vrane) koji je propagirao rasnu segregaciju.

Ljudi na Tviteru su navodili razloge zbog kojih su razočarani animiranim klasikom. Odnosno da je Dambo prepun sublimiranih rasističkih poruka.

Dambo je se pojavio u bioskopima 1941. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.