Novi udarac za spoljnu politiku SAD - Pompeo ostao praznih ruku

Izvor: B92, 27.Avg.2020, 15:40

Novi udarac za spoljnu politiku SAD - Pompeo ostao praznih ruku

Državni sekretar SAD Majk Pompeo posetio je danas Oman.

To je bila poslednja stanica njegove bliskoistočne turneje započete u nameri da iskoristi povoljan trenutak za normalizaciju odnosa arapskih zemalja s Izraelom posle nedavnog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata i jevrejske države.

Međutim, on je iz Omana krenuo kući očito praznih ruku jer nijedna od konzervativnih arapskih zemalja koje je posetio nije sada voljna da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sledi potez Emirata.

Pompeo je na Tviteru objavio da se sastao sa novim sultanom Omana Haitamom bin Tarikom al Saidom i da je razgovarao o važnosti izgradnje regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta kroz ujedinjeni Savet za saradnju zemalja Zaliva.

Zvanična omanska novinska agencija ONA izvestila je posle sastanka da su razmotreni "aspekti postojeće bilateralne saradnje između sultanata i SAD", ali nije bilo aluzija na odnose s Izraelom.

Pompeo je prvi visoki zapadni zvaničnik koji se satao sa sultanom Haitamom, naslednikom sultana Kabusa koji je preminuo u januaru, a Omanom je vladao pet decenija.

Oman već dugo vodi dijalog s Izraelom i pozdravio je nedavnu objavu o normalizovanju odnosa te zemlje sa Emiratima, potvrđujući podršku Palestincima.

Glavni diplomata SAD je izrazio nadu da će druge zemlje slediti Emirate, treće arapske države posle Egipta i Jordana, koja je uspostavila diplomatske odnose sa SAD.

U utorak je prelazna vlada Sudana umanjila nade u brzi preokret, rekavši da nema mandat da preduzme tako značajan korak.

I Bahrein je postupio slično, ocenivši da sporazum s Izraelom neće bez osnivanja nezavisne palestinske države, preneli su izraelski mediji izveštaje agencija.

Državni sekretar SAD je u okviru bliskoistočne turnije posetio Izrael, Sudan, Bahrein, UAE i Oman.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NOKAUTIRANA SPOLJNA POLITIKA AMERIKE: Pompeo ostao praznih ruku nakon mukotrpnih pregovora

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2020

Glavni diplomata SAD je izrazio nadu da će druge zemlje slediti Emirate..To je bila poslednja stanica njegove bliskoistočne turneje započete u nameri da iskoristi povoljan trenutak za normalizaciju odnosa arapskih zemalja s Izraelom posle nedavnog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa Ujedinjenih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.