Deo kineske rakete težak 18 tona ulazi u atmosferu u nedelju

Izvor: VOA, 08.Maj.2021, 09:12

Deo kineske rakete težak 18 tona ulazi u atmosferu u nedelju

Ostaci najveće kineske rakete trebalo bi da ponovo uđu u atmosferu do nedelje ujutru, saopštila je američka organizacija za istraživanje svemira Aerospace Corporation. Kinesko minsitarstvo odbrane je u petak najavilo da će ostatak rakete težak 18 tona najverovatnije da se raspadne pre nego što padne na zemlju i da neće uzrokovati štetu. Američka svemirska komanda je, međutim, saopštila da je pad nekontrolisan i da ga prati. Organizacija Aerospace Corporation je na Tviteru objavila da su poslednja predviđanja da će ostatak kineske rakete Long March 5B ući u atmosferu u nedelju ujutru, a da će mesto pada verovatno biti u blizini Severnog ostrva Novog Zelanda, ali su ostavili mogućnost i za drugu lokaciju. Kineska raketa je lansirana 29. aprila sa ostrva Hainan. Rakete iz serije Long March 5 služe za različite stvari: od snabdevanja svemirske stanice do istraživanja Meseca i Marsa. Astrofizičar sa Harvarda Džonatan Mekdauel rekao je da postoji šansa da deo rakete padne u naseljeno područje, kao što su u maju 2020. delovi iste takve kineske rakete pali duž Obale slonovače i oštetili nekoliko zgrada. Tada nije bilo povređenih. Otpad sa kineskih raketa nije neuobičajena pojava. Krajem aprila, vlasti u gradu Šijanu u provinciji Hubej, izdale su upozorenje za evakuaciju jer se očekivao pad delova rakete.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pad kineske rakete koja kruži oko Zemlje očekuje se danas, ali gde još se ne zna

Izvor: RTS, 08.Maj.2021

Ostaci kineske rakete lansirane prošle nedelje mogli bi se da se vrate u atmosferu kasno u subotu, ili rano u nedelju, saopštio je američki federalni Centar čiji je fokus na istraživanju svemira. Kinesko ministarstvo saopštilo je u petak da će ostaci rakete sagoreti pre ulaska u atmosferu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.