Sutra odluka o visini minimalne zarade

Izvor: B92, 06.Sep.2023, 12:43

Sutra odluka o visini minimalne zarade

Sutra će na sednici Socijalno-ekonomskog saveta biti doneta odluka o visini minimalca za 2024. godinu.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja će biti održana sutra u Palati Srbija, glavna tačka dnevnog reda biće donošenje odluke o visini minimalne cene rada - neto po radnom času za 2024. godinu.

Sednicom će predsedavati predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, a prisustvovaće i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanja Nikola Selaković i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, najavljeno je iz Ministarstva za rad.

Orbović je ranije rekao Tanjugu da će se tačan iznos minimalca, odnosno za koliko će od januara naredne godine biti povećana minimalna mesečna zarada u Srbiji, znati 7. septembra.

On je rekao prošle sedmice da sindikat ostaje pri svojim zahtevima kada je reč o povećanju minimalne zarade.

Ministar finansija Mali je objavio ranije da će početkom septembra biti poznat tačan iznos minimalne zarade i da će to "svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji".

''Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu", objavio je Mali na fejsbuku.

Ministarstvo finansija predložilo je da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara, a predstavnici sindikata na 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Istovremeno je vlada predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Socijalno ekonomski savet: Mali: Odluka o minimalcu sledećeg četvrtka, vlada predlaže 47.154 diinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2023, 02:45

Odluka o iznosu minimalne cene rade u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade Srbije 14. septembra, a predlog vlade jeste da se minimalac poveća za 17,8 odsto i iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali posle sednice Socijalno ekonomskog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.