Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni vitez: Prijem u Tomislava Nikolića i nagrada mitropolitu Amfilohiju

14.10.2014. -

Bliži se peti međunarodni slovenski literarni forum Zlatni vitez. On će proteći od 15. do 19. oktobra u gradu Pjatigorsku, administrativnom centru Severnokavkaskog federalnog okruga Rusije. Nezamenjivi predsednik festivala, narodni umetnik Rusije Nikolaj Burljajev posebnu pažnju poklanja Srbiji.

I mada on često boravi u ovoj zemlji, poslednja poseta za njega je bila posebna. I evo zašto.

Primio me je predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Tomislav Nikolić. Dugo smo razgovarali i kako je rekao šef države, mogli bismo još dugo da govorimo, ali su nas razdvojili naši planovi. Bilo je reči o političkim i kulturnim odnosima među našim zemljama. Između ostalog obratio sam se sa molbom da se u Srbiji otvore odeljenja međunarodnog filmskog foruma Zlatni vitez. Mi 22 godine radimo sa našim potpredsednikom Jovanom Markovićem koji se sam lično bavio našim kontaktima. I hteli bismo da on dobije podršku države. Treba reći da me je srpski lider saslušao, došli smo do zajedničkog mišljenja da je potrebno organizovati u Srbiji dodatno odeljenje.

Drugi važni događaji koji su se desili Nikolaju Burljajevu ove godine u Srbiji, bili su vezani za dva jubilarna datuma – stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata i 200-godišnjicu rođenja velikog ruskog pisca Mihaila Ljermontova.

Sedamnaestog septembra sam učestvovao u pozorišnoj postavci Stojte, galije carske, posvećenoj stogodišnjici početka Prvog svetskog rata, odigranoj u Sava Centru. Glumica, pisac i dramaturg Ivana Žigon, koja je već petostruki dobitnik našeg Zlatnog viteza zadivila me je svojim režiserskim talentom. Ona je uspela da izgradi vrlo složenu po svojoj strukturi pozorišnu predstavu, uz učešće više od 250 glumaca, muzičara i igrača. Kada me je pozvala da igram cara Nikolaja Drugog, odmah sam se odazvao tom predlogu. Kao prvo već 40 godina kako sam napustio pozorište, i više nisam mislio da ću se vratiti na scenu. Kao drugo, za mene je to bio građanski postupak. Oni koji su sedeli u sali pamte kako su ljudi plakali, kako su se na kraju podigli na noge, kako su bile duge ovacije. A narednog dana sam otišao na Zlatibor na prvi festival Vatra pesnika, priređen povodom 200-godišnjice rođenja Ljermontova. U njemu je učestvovalo 35 književnika iz 25 zemalja. Pošto je bilo hladno, a mi smo stajali na planini, zapalili smo logorsku vatru i čitali stihove pesnika. To je bio prvi ovakav festival i nadam se da će on postati stalan.

Između ostalog, aktualni književni forum takođe će biti posvećen Ljermontovu. Zato će se održati u Pjatigorsku.

To je mesto u kojem je izdahnuo pesnik. U forumu će učestvovati 40 pisaca iz raznih zemalja slovenskog sveta, pri tome, kako poznati i istaknuti u književnom svetu, tako i početnici prozaici, dramaturzi, pesnici i publicisti. Treba priznati da nivo književnosti svake godine raste. Mada i na prvom literarnom forumu dobitnik Zlatne medalje za doprinos književnosti bio je istaknuti srpski pisac Dobrica Ćosić. Mi ćemo i dalje podizati nivo, kako bismo bili primer za književnike iz celog sveta, i kako bi oni bili uvereni da će njihov rad biti dostojno ocenjen. Posebno mi je drago što ove godine pored samih statueta Vitezova, osnivamo Gran-pri književnog festivala. I za mene je posebna čast da izjavim da prvi dodeljujemo mitropolitu Crnogorskom i Primorskom Amfilohiju za knjigu Letopis novog kosovskog raspeća. Vladika planira da doputuje u Pjatigorsk, i ovih dana on će biti glavni junak našeg književnog foruma.

Kako su već isticali književni kritičari, knjiga Vladike Amfilohija je izuzetna po tome što je zasnovana na činjenicama, zato ima jedinstven istorijski i dokumentarni značaj. Sada je njena vrednost obeležena i književnim forumom Zlatni vitez.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.