Završen samit Brdo-Brioni

Izvor: Studio B, 25.Nov.2015, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen samit Brdo-Brioni

U Zagrebu je večeras završen vanredni samit procesa Brdo-Brioni na kome su učestvovali šefovi država bivše SFRJ i Albanije, uz prisustvo američkog potpredsednika Džordža Bajdena i predsednika Saveta Evrope Donalda Tuska.

Zemlje članice procesa Brdo-Brioni složile su se danas da je za jačanje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi nužno nastaviti jačanje transatlantskog parnerstva SAD i EU, navedeneo je u zajedničkoj izjavi šefova država bivše SFRJ i Albanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << uz prisustvo američkog potpredsednika Džordža Bajdena i predsednika Saveta Evrope Donalda Tuska.

U izjavi, koju su preneli hrvatski mediji, stoji da je potrebno uneti i novu energiju u proces proširenja EU i proces evroatlantske integracije, da bi na kraju Evropa bila "celovita, slobodna i u miru". 

EU i SAD su, dodaje se u izjavi, "izrazile čvrstu predanost unapređenju i podršci ovih evropskih i evroatlantskih integracijskih procesa članica procesa Brdo-Brioni, što će pomoći ostvarenju naše zajedničke strateške vizije Evrope koja je celovita, slobodna i u miru".

Predsednici jugoistočne Evrope su, u svetlu najnovijih događanja u svetu, razgovarali na plenarnoj sednici o bezbednosnoj situaciji na globalnom nivou i složili se da je u borbi protiv globalnih bezbednosnih izazova nužno uspostaviti redovan dijalog na operativnom nivou između SAD, EU i država jugoistočne Evrope.

Sadašnja dramatična izbeglička kriza predstavlja do sada nezabeležen izazov i sa humanitarnog i sa bezbednosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile spoljne granice Evropske unije, te znatno ublažio izbeglički pritisak na države koje su njime pogođene, ocenili su predsednici.

Šefovi država su samit iskoristili i kako bi izrazili "zgroženost" zbog brutalnosti terorističkih napada u Parizu, Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku te pozvali na efikasne globalne mere usmerene na rešavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je novinarima da je završen vanredni sastanak na vrhu, da je to bio dijalog o bezbednosti i blagostanju ovog dela Evrope.

"Izdvojila bih transatlantsko partnerstvo između EU, SAD i Jugoistočne Evrope. Naš je zajednički cilj slobodna Evropa. Ovo je i politički proces te se otvorenim pitanjem treba baviti u duhu dobrosusedskih odnosa. Poseban naglasak kod državne saradnje je na energetskoj bezbednosti", rekla je predsednica.

Američki potpredsednik Džozef Bajden rekao je da je to blila sjajna ideja od pre više godina i da je polaskan što je pozvan.

"Ovo je bio produktivan dan i imao je puno značenja i zbilja sam privilegovao, jer sam se osećao kao da slušam razgovor porodice. Nisam nov u ovom regionu i znam šta se ovde događa. Govorim u ime predsednika (Baraka) Obame. Dakle, Jugoistočna Evropa mi je važna već 25 godina", rekao je Bajden.

"Želim reći da SAD nikada nije izašao iz ovih prostora i uvek motrimo Evropu. Svaki put kad se vratim ovde vidim napredak. Ljudi više ne pucaju jedni na druge, već se šale međusobno. Podsticanje ove regije na bolju budućnost je dobar primer kako se mogu prevazići nesuglasice. Ova regija ima ogromne potencijale, ali je rascepkana korupcijom", rekao je Bajden.

 

Bajden Nikoliću: SAD podržavaju doprinos Srbije miru

Sjedinjene Američke Države podržavaju doprinos Srbije u prevazilaženju bezbednosnih izazova, pozitivan odnos prema migrantskoj krizi, kao i doprinos miru i stabilnosti u regionu, rekao je danas potrpedsednik SAD Džozef Bajden tokom susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Zagrebu.

Kako je saopštila Služba sa saradnuju sa medijima predsednika, u srdačnom i otvorenom razgovoru sa potpredsednikom SAD, u okviru sastanka Brdo-Brioni, predsednik Nikolić posebno je istakao važnost saradnje u prevazilaženju izazova današnjice, među kojima je terorizam najveći.

Bajden je tom prilikom preneo da SAD podržavaju politiku koju vodi predsednik Nikolić kao i doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

Potpredsednik SAD zahvalio je Nikoliću na doprinosu Srbije u prevazilaženju bezbednosnih izazova i ponovio stav da SAD podržava Srbiju u njenim naporima da sprovede reforme, kao i u težnji da postane punopravni član Evropske unije, navodi se u saopštenju.

U Zagrebu je danas održan samit Brdo-Brioni na kome su učestvovali predsednici država bivše SFRJ i Albanije, a kome su prisustvovali američki potpredsednik Džozef Bajden i predsednik Saveta Evrope Donald Tusk.

 

Kitarović Nikoliću pružila ruku,a on njoj tri poljupca

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je vrlo srdačno dočekala učesnike samita Brdo-Brioni, predsednika država nekadašnje SFRJ i Albanije, a od predsednika Srbije Tomislava Nikolića je, "po srpskom", dobila i tri poljupca u obraz.

Nikolić i Grabar-Kitarović su se do sada više puta sretali, ali je ovo njihov prvi susret u Zagrebu, budući da je to prva poseta predsednika Srbije Hrvatskoj od kada se nalazi na toj funciji.

Zagrebački "Jutarnji list" je susret Kitarovićke i Nikolića, zbog tri poljupca"po srpskom običaju", nazvao "pravi mali šou".

"Pravi mali šou izveo je srpski predsednik Tomislav Nikolić, nakon što mu je hrvatska predsednica pružila ruku za dobrodošlicu. Nikolić ju je poljubio prvo u oba obraza, a zatim i treći put, "po srpski", uz vidno iznenađenu Kolindu Grabar-Kitarović. Time je Nikolić ponovio "tri poljupca" za hrvatske šefove države, koje je namenio i bivšem predsedniku Ivi Josipoviću", naveo je ovaj hrvatski dnevnik.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Razlozi dolaska Bajdena u Hrvatsku: Cilj SAD izvući Srbiju i RS iz ruskog zagrljaja, smanjiti uticaj

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2015

ZAGREB - Inicijativa da američki potpredsjednik Džozef Bajden posjeti Zagreb došla je od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali ju je objeručke prihvatila i Bijela kuća...Bajdenov dolazak poklopio se s osjetljivim trenutkom kada se Evropa bori protiv terorizma, a sve je više i terorističkih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.