Zašto je Nikolić odlikovao optuženog za genocid

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Nikolić odlikovao optuženog za genocid

Predsednik Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Sudana Omara el-Bašir zato što je na čelu države koja nije priznala Kosovo, kaže Ivan Mrkić

Savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije kaže za Danas da je pored države Sudan, iz istog razloga, odlikovano još tridesetak drugih afričkih država.

"Došao red na Afriku, a isto odlikovanje su već dobile azijske zemlje koje ne priznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo. Odlikovan je, dakle, predsednik Sudana pored predsednika tridesetak drugih afričkih država. Odlikovan je predsednik Komisije afričke unije Erastus Mvenča, kao i južnoafrički predsednik Džejkob Zuma. Već su nas kontaktirali o ovom pitanju iz EU, pa smo im pružili potrebna objašnjenja", ocenjuje Ivan Mrkić za naš list.

Na pitanje da li je predsednik Srbije bio upoznat, pre tog odlikovanja, sa činjenicom da je sudanski predsednik Omar el-Bašir, odbegli optuženik Međunarodnog krivičnog suda, optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti, sagovornik Danasa kaže da se to "odlikovanje nije moglo zaobići".

"Logika je gvozdena. Ne možemo da preskočimo Sudan zato što poneko ne trpi Bašira. Afrika i drugi ga podržavaju. Nismo ga mi birali, Sudan je članica Ujedinjenih nacija", odgovorio je sagovornik Danasa, savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Povodom proslave Dana državnosti, u februaru ove godine, Nikolić je odlikovao Ordenom Republike Srbije predsednika Sudana.

Koalicija za Međunarodni krivični sud - globalne mreže koju čini preko 2,500 organizacija civilnog društva iz 150 zemalja, uputilo je juče predsedniku Srbije otvoreno pismo u kojem izražava počast koja je ukazana sudanskom predsedniku Omaru al-Baširu, odbeglom optuženiku MKS.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evo zašto je Nikolić odlikovao optuženog za genocid

Izvor: Vesti-online.com, 06.Apr.2016

"Predsednik Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Sudana Omara el-Bašir zato što je na čelu države koja nije priznala Kosovo", kaže Ivan Mrkić...Savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije kaže za list "Danas" da je pored države Sudan, iz istog razloga, odlikovano još tridesetak drugih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.