Zaštitite Srbe!

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitite Srbe!

Skro sve stranke u Srbiji osudile su napad na Srbe u Kosovskoj Mitrovici u kom je život izgubio lekar Mesud Džeković, a jedanaest osoba lakše povređeno. Traži se reakcija države, međunarodne zajednice i pronađu vinovnici.

Nikolić: Srbija mora da reaguje

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je, da Srbija mora sa merom da reaguje, a da od medjunarodne zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zatraži da pronadje i kazni vinovnike.

"Smatram da Srbija mora odmah da zatraži da se medjunarodna zajednica opredeli prema ovom dogadjaju i pronadje vinovnike i kazni krivce", rekao je Nikolić, dodajući da medjunarodna zajednica treba da preuzme obavezu da se tako nešto nikada ne ponovi.

On je naglasio i da država treba da pokaže kako će reagovati u svakom konkretnom slučaju u kome bude ugrožen život i bezbednost gradjana Srbije koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

D S S : Cilj napada proterivanje Srba sa severa Kosova

Demokratska stranka Srbije ocenjuje da je cilj današnjeg bombaškog napada u Kosovskoj Mitrovici isterivanje Srba i ostalih nealbanaca sa severa Kosova.

"U ovom trenutku najvažnije je da Srbija kao država pruži podršku i zaštitu stanovništvu severnog Kosova koje je krajnje ugroženo delovanjem albanskih separatista i njihovih pokrovitelja iz EULEKS-a. To se mora učiniti ne samo verbalnom osudom nego i na druge legitimne načine", navodi se u saopštenju D S S-a.

SRS kritikuje izjavu Tadića da neće reagovati

Srpska radikalna stranka najoštrije je osudila izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija povodom napada u Kosovskoj Mitrovici neće reagovati.

"Vlada i predsednik Srbije imaju ustavnu obavezu da zaštite gradjane Srbije na celoj njenoj teritoriji. Umesto toga, režim šalje jasnu poruku da se odriče južne srpske pokrajine", ocenjeno je u saopštenju.

"Nakon ovog masakra, potpuno je nezamislivo da Euleks i dalje bude prisutan na Kosovu i Metohiji. Vlada Republike Srbije mora da otkaže gostoprimstvo evropske misije i zatraži od Saveta bezbednosti da Ujedinjene nacije na Kosovo i Metohiju vrate UNMIK", ističe se u saopštenju.



Marković: Teroristički akt u kojem su Srbi ponovo žrtve


Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković-Palma izjavio je Tanjugu da je jutrošnje aktiviranje bombe u Kosovskoj Mitrovici "teroristički akt u kome su Srbi ponovo žrtve".

"Očekujem da medjunarodna zajednica oštro reaguje, pronadje i kazni one koji su organizovali i one koji su bacili bombu na nevine gradjane, koji su samo želeli da izraze protest zato što se na srpskoj teritoriji formira kancelarija tzv. nezavisnog Kosova", rekao je Marković.

On očekuje oštru reakciju Kfora, Euleksa i UNMIK-a i brzo saopštvanje imena onih koji su bacili bombu, u kojoj je jedno lice podleglo ranama, a 12 povredjeno.

LDP:Slično incidentima za vreme konflikta u bivšoj SFRJ

Predsednik Liberalno demokratske partije izjavio je da današnji dogadjaj u severnom delu Kosovske Mitrovice "zastrašujuće liči na slične incidente koji su obeležili konflikte u bivšoj Jugoslaviji".

"Uloga medjunarodnih snaga mora da bude mnogo aktivnija, s obzirom da su oni, suočeni sa nespobnošću političkih institucija Beograda i Prištine, angažovali svoje misije i da snose odgovornost za dogadjaje na Kosovu" rekao je Jovanović Tanjugu.

Lider LDP smatra da zato medjunarodne snage ne smeju "mirno i nezainteresovano" da posmatraju kako dve zajednice žive potpuno odvojenim životima, "koji generiše napetost" i dovodi do ovakvih incidenata sa tragičnim posledicama.

On je ocenio i da je "podeljena Mitrovica mesto gde se sudaraju dva prevazidjena i medjusobno suprotstavljena koncepta koji nameću politika Srbije i ponašanje kosovske vlade".

Prema njegovim rečima svaki život koji se izgubi na Kosovu i Metohiji i svaka žrtva koja strada kao posledica nasilja, udaljava od normalnog života i prilike da se "na Kosovu i u celom regionu, uspostave bezbedan život i stabilnost".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.