Zagreb odlaže susret Nikolića sa hrvatskom predsednicom?

Izvor: RTS, 02.Feb.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb odlaže susret Nikolića sa hrvatskom predsednicom?

Hrvatski državni vrh odlučio je da odloži više puta najavljivanu posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu gde je, kako je bilo najavljeno, trebalo da se sretne s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, piše "Jutarnji list".
Glavni razlog, kako navodi list, pozivajući se na diplomatske izvore, jeste zahtev Nikolića upućen papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iako se procenjuje da odnose između Hrvatske i Srbije treba normalizovati posle zaoštravanja s početka migrantske krize, a "zaslugom" bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Nikolić se prošle jeseni sastao u Vatikanu s papom Franjom, piše Jutarnji, a mesec dana kasnije je za beogradski Blic rekao da je jedna od glavnih tema razgovora bio postupak kanonizacije Stepinca, nakon što je već "izvršena njegova beatifikacija i s tim u vezi pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da se taj postupak okonča čim pre".
Podsećajući šta je još tom prilikom Nikolić rekao, zagrebački dnevnik piše da je hrvatski državni vrh zaključio da je srpski predsednik ušao u, kako se navodi, osetljivo područje verske politike, te da to nije trebalo da napravi.
"Stepinčeva beatifikacija nije tema za Srbiju, već pitanje za Rimokatoličku crkvu, a uz to ima veliko emocionalno značenje za većinu vernika u Hrvatskoj. Očito je procenjeno da sada sastanak ne bi imao smisla, premda treba normalizovati odnose između Hrvatske i Srbije, koji su se definitivno pogoršali nakon početka izbegličke krize, kada je Zoran Milanović optužio srpsku vladu da migrante ciljano šalje u Hrvatsku", navodi Jutarnji.
List zaključuje da to znači da još neko vreme neće doći do hrvatsko-srpskog sastanka na vrhu, a na osnovu odgovora dobijenog s Pantovčaka da ne postoji nikakav dogovor o bilateralnom susretu koji se najavljuje već 12 meseci.
To su zagrebačkom dnevniku, naime, potvrdili portparol hrvatske predsednice Luka Đurić i Dario Mihelin, savetnik predsednice za spoljnu politiku.
Oni, međutim, kako se konstatuje, nisu želeli da razgovaraju o razlozima odlaganja susreta predsednika Srbije i Hrvatske.
Inače, Kolinda Grabar Kitarović i Nikolić sreli su se više puta od njenog izbora na tu poziciju – na sastanku Brdo-Brioni u Zagrebu, zatim u Podgorici, a pre toga su kratko razgovarali i u Njujorku na marginama sednice Generalne skupštine UN.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Toma nepoželjan zbog Stepinca?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Feb.2016, 01:10

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović po svemu sudeći neće uskoro u Zagrebu ugostiti Tomislava Nikolića predsednika Srbije, iako je u hrvatskim medijima unazad godinu dana susret više puta najavljivan, ali i odlagan...Hrvatski državni vrh, kako prenosi zagrebačka štampa, sad traži odlaganje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.