Za jačanje saradnje sa Afrikom

Izvor: B92, 25.Maj.2013, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za jačanje saradnje sa Afrikom"

Beograd, Adis Abeba -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na Samitu Afričke unije da je kao predsednik opredeljen jačanju svakog oblika saradnje sa afričkim zemljama.

U poruci solidarnosti, koja će povodom jubileja biti objavljena u specijalnoj monografiji, Nikolić je konstatovao da Srbija i Afrika imaju dugu tradiciju dobrih odnosa.

"Višedecenijska, u nekim slučajevima i vek duga saradnja Srbije sa afričkim držvama nastavlja tako da se razvija na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravim odnosima i obostranom uvažavanju", ocenio je Nikolić.

Predsednik Srbije je uveren da će ciljevi Samita biti ostvareni i da će tema oko koje su se učesnici okupili u Adis Abebi -panafrikanizam i afrička renesansa - biti inspiracija za dostizanje mira u svim delovima Afrike, za obnovu i napredak.

"Dobri odnosi vlada afričkih zemalja i Srbije samo su deo prijateljstva koje postoji između srpskog naroda i naroda Afrike. Ponosan sam na ulogu moje zemlje u procesu oslobođenja afričkih naroda, doprinos koji smo dali antikolonijalnoj borbi koju su vodili oslobodilački pokreti, na mesto Beograda u Pokretu nesvrstanih", napisao je Nikolić.

On je izrazio ponos i zbog školovanja hiljada afričkih studenata na univerzizetima u Srbiji.

"Na tim temeljima solidarnosti i bratstva, istorijski potvrđenim u teškim trenucima, spreman sam da, zajedno sa liderima afričkih država i rukovodstvom Afričke unije, radim dalje na unapređenju naših odnosa", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je ukazao da Srbija, već više decenija, ne štedi napore da, u okviru svojih mogućnosti, doprinese multinacionalnim mirovnimoperacijama sa mandatom UN.

"Hiljade srpskih vojnika bilo je raspoređeno u misijama u Africi. U mnogim zemljama još je živo sećanjena delovanje mirovanjaka iz Srbije, koji su, profesionalno i nepristrasno, u saradnji sa vojnicima iz drugih zemalja, na komandnim i drugim položajima, radili na postizanju i očuvanju mira", istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, i danas su pripadnici Vojske Srbije i srpske policije - od Demokratske Republike Kongo, Liberije i Obale Slonovače,a uskoro i Malija -deo međunarodnih napora za dostizanje mira u Africi.

Nikolić je podsetio i da se u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu - ustanovi koja svedoči o prijateljstvu udaljenih, ali bratskih naroda - nalaze eksponati iz mnogih zemalja.

"Nijedan od njih nije u Srbiju donet tajno, nezakonito i nečasno", konstatovao je Nikolić.

Kako je rekao, sidro sa jednog robovlasničkog broda podseća na tamnu stranu prošlosti u kojoj ljudski život i dostojanstvo nisu poštovani.

"Natpis kraj njega podseha, sa druge strane, da narodi moje zemlje u tim nemoralnim poslovima nisu učestvovali i opominje buduće generacije da ne dozvole da se takva zla ponove", zaključio je Nikolić.

U delegaciji sa predsednikom Nikolićem je i šef diplomatije Ivan Mrkić.

Nikolić se na marginama Samita susreo sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom.

Oni su čestitali srpskom rukovodstvu na uloženim naporima da se dođe do pravednog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije i poželleli Srbiji da izveštaj EK koji se očekuje, bude pozitivan, kako bi naša zemlja dobila datum za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU.

Takođe, čestitali su predsedniku Srbije na ličnoj hrabrosti pri angažovanju u vezi rešsavanja problema KiM.

Predsednik Srbije razgovaro je i sa šefovim država ili vlada Angole, DR Kongo, Južnog Sudana, Južne Afrike, Kenije, Sao Tome i Principe, Mauricijusa, Ruande, Namibije, Ugande, Lesota, Komorija, Džibutija, Liberije, Svazilenda, Somalije i Burundija.

Današnja AU, koja ima 54 članice, naslednik je Organizacije afričkog jedinstva formirane 1963. u burnim danima oslobađanja od kolonijalnih vlasti širom kontinenta.

Ove godine se obeležava 50. godišnjica od osnivanja Organizacije afričkog jedinstva i nešto više od jedne decenije od kada je osnovana Afrička unija sa ciljem promovisanja "integrisane, prosperitetne i mirne Afrike, čiji će rast predvoditi njeni sopstveni građani i koja će predstavljati dinamičnu snagu u globalnoj areni".

Predsedavajući AU i premijer Etiopije Hajlemarijam Desalegn otvorio je samit govorom u kome je kao ciljeve izneo "iskorenjivanje siromaštva i sukoba sa afričkog kontinenta i izgradnju Afrike čiji će građani imati status kakav omogućuju srednji prihodi".

Afrički državnici su 2013. godinu proglasili Godinom pan-afrikanizma i Afričke renesanse i tim povodom su se okupili u Adis Abebi.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.