Vrlo dobri odnosi Srbije i Kostarike

Izvor: RTS, 22.Nov.2012, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrlo dobri odnosi Srbije i Kostarike

Srbija i Kostarika imaju vrlo dobre odnose, ali i prostor za njihovo unapređenje, istaknuto je u razgovorima predsednika i šefa diplomatije Srbije, Tomislava Nikolića i Ivana Mrkića, sa ministrom inostranih poslova Kostarike Hoze Enrike Kastiljo Barantesom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova Kostarike Enrikeom Kastiljom Barantesom i tom prilikom istakao da je Srbija otvorena za saradnju i prijateljske odnose sa svim državama sveta.

Predsednik Nikolić je rekao da se Srbija danas nalazi u ekonomskim problemima i da je zato neophodno pronalaženje novih tržišta za srpske firme, saopštila je pres-služba predsednika Republike.

Nikolić je rekao da je nova administracija u Srbiji odlučna da ostvari promene u zemlji, kako bi pokrenula proizvodnju i zaposlila građane.

Ministar Barantes je izrazio uverenje da će Srbija rešiti probleme sa kojima se suočava i ostvariti prosperitet i predložio da se između Kostarike i Srbije unapredi saradnja, na taj način što bi Kostarika predstavljala most za razvijanje ekonomskih, trgovačkih i političkih odnosa Srbije i zemalja Latinske Amerike.

Predsednik Srbije je pozdravio inicijativu ministra Barantes i dodao da je strateško opredeljenje Srbije da obnavlja i razvija stara prijateljstva kako bi građani živeli bolje.

Prethodno je u razgovoru šefova diplomatija Srbije i Kostarike, Ivana Mrkića i Hose Enrike Kastilja Barantesa konstatovano da su odnosi dve zemlje "dugi i vrlo dobri", sa prostorom za njihovo poboljšanje u ekonomskom, kulturnom i naučnom smislu.

"Kostarika ima potpisane trgovinske sporazume sa mnogim zemljama sveta, među kojima su i SAD, Kina, zemlje karipskog regiona, i rekao sam (Mrkiću) da bi Kostarika rado podelila neke blagodeti tih sporazuma, na primer preko kompanija iz Kostarike, koje bi želele da ulažu u Srbiju", rekao je Barantes.

Mrkić i Barantes su na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da su razgovarali o mnogim bilateralnim pitanjima i izvestili jedni druge o onome što se dešava u regionima dve zemlje.

"Tražimo uporišta za što bližu saradnju, ne samo za naše dve zemlje, nego i u pitanjima od međunarodnog značaja, posebno u UN", poručio je Mrkić.

Šef kostarikanske diplomatije je dodao da je njegova zemlja jedna od vodećih u Procesu integracija Centralne Amerike (SICA), navodeći da je ta grupa pre šest meseci potpisala ugovor o pridruživanju sa EU, što je prvi međuregionalni ugovor tog tipa u svetu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.