U Srbiji se proslavlja Božić

Izvor: Press, 07.Jan.2013, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se proslavlja Božić

U Sabornoj crkvi u Beogradu završena je Božićna liturgija, koju je služio episkop hvostanski Atanasije Rakita, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja.
Božićnoj liturgiji prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, članovi njegovog kabineta, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i brojni građani.
Nakon Božićne liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu patrijarh srpski Irinej poručio je danas da su nam, pored ljubavi, potrebni mir i dobra volja i pozvao srpski narod da ne zaboravi svoju pravoslavnu veru, svoj jezik, bogomolje i grobove predaka i svoje svetosavske korene.
"Božić je dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb", rekao je patrijarh u poslanici čestitajući Božić svim vernicima.
On je kazao da je Božić dan radosti i za narod Svetog Save, "rasut vojlno i nevoljno po svim meridijanima od Evrope do Amerike i Australije".
"Očinski brinući, pozivamo vas da ne zaboravite svoju pravoslavnu veru i svoj jezik, da ne zaboravite bogomolje i grobove svojih predaka, da ne zaboravite svoje svetosavske korene koji su ovde, u ovoj zemlji Božjoj koja se Srbijom zove i u drugim krajevima koji su vekovna postojbina Srbinova", poručio je patrijarh.
On je građanima na Kosovu i Metohiji poručio da je Božić dan kojim počinje i Vaskrs, a da Vaskrsenje ne biva bez stradanja i da na stotu godišnjicu oslobođenja Kosova i Metohije treba "položiti nadu u Gospoda".
"Znajte, zapamtite i naučite decu svoju da bi oni naučili decu da je izgnani jevrejski narod skoro dvadeset vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod pet vekova čekao oslobođenje stare Srbije", rekao je patrijarh.
Patrijarh je podsetio da se ovogodišnji Božić slavi pred početak svečanog obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta kojim je Sveti Car Konstantin hrišćanima dao slobodu i pravo da Hrista slobodno proslavljaju.
"Nažalost, u jubilarnoj godini slobode hrišćanskog ispovedanja vere, upravo ta sloboda uskraćena pripadnicima ohridske Arhiepiskopije čiji je poglavar arhiepiskop Jovan zatočen u tamnici i to od strane onih koji već više decenija ne dozvoljavaju da rizu Hristovu bezbožnom rukom razderanom, ponovo sastavimo. U ovom danu, kada se zemlja raduje sa nebom, upućujemo reči ljubavi, utehe i ohrabrenja deci Ohridske Arhiepiskopije", naveo je patrijarh.
Patrijarh srpski je u poslanici ukazao i da živimo u vremenu u kome su hrišćanske vrednosti obezvređene i zapostavljene, kao i da duhovna kriza ostavlja strašne posledice po međuljudske odnose.
Prema njegovim rečima, naše vreme je odavno vreme potresa, socijalne nesigurnosti i otuđenja.
"Živimo u vremenu u kome je sve na prodaju, u kome se trguje svim i svačim, pa i istinskom slobodom i ljudskim dostojanstvom. Ali zato što je vreme takvo kakvo jeste, zbog toga što je ono takvo otkako je greha i što će takvo biti dok je zla u svetu, Božić nam dolazi kao melem na ranu", kazao je patrijarh.
Zato nam Božić, poručuje patrijarh, dolazi kao najdublja uteha od Boga i kojom nas on oslobađa od tuge i vraća nam poverenje u njegovu pravdu i njegovu istinu.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas Božić, dan rođenja Isusa Hrista - najradosniji hrišćanski praznik.
Povodom velikog hrišćanskog praznika u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i rasejanju na Božić se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, prema kanonima SPC.
Uoči Božića, u hramovima su održana bdenja, a u portama i na gradskim trgovima naloženi badnjaci, čime se najavljuje rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.
Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari - Julijanski kalendar.
Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više stotina vjernika u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jan.2013

BRČKO- Više stotina pravoslavnih vjernika u Brčko distriktu jutros je na liturgiji u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice dočekalo najradosniji hrišćanski praznik – Božić.Proslavu Hristovog rođenja pravoslavni vjernici započeli su rano jutros i u svim ostalim hramovima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pune manastirske crkve i porte u Pomoravlju

Izvor: Blic, 07.Jan.2013

Bogosluženjima i čitanjem poslanice patrijarha srpskog Irineja, uz pozdrav "Mir Božji, Hristor se rodi, vaistinu se rodi", proslavlja se najradosniji praznik Roždestvo Hristovo - Božić - u svim pravoslavnim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča. Porte pune u celoj Srbiji: Pred bogosluženje u...

Nastavak na Blic...

Božićna liturgija u Sabornoj crkvi

Izvor: Studio B, 07.Jan.2013

U Sabornoj crkvi održana je Božićna liturgija, koju je služio episkop hvostanski Atanasije Rakita, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja...Božićnoj liturgiji prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, članovi njegovog kabineta, predsednik Skupštine grada Beograda...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.