U BiH ne propuštaju da kažu da u Republici Srpskoj slave neustavan Dan RS

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2017, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH ne propuštaju da kažu da u Republici Srpskoj slave neustavan Dan RS

Dok se u Banjaluci očekuje početak svečanog obeležavanja Dana Republike Srpske, kojoj će prisustvovati mnoge zvanice među kojima predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministri u Vladi Srbije, sarajevski mediji i pojedini međunarodni predstavnici insistiraju na tome da je reč o obeležavanju neustavnog praznika.

Iz Ambasade SAD u Sarajevu su za sarajevski "Dnevni avaz" izjavili da nepoštovanje odluke Ustavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to da odgovaraju. Poručili su da se "ovde se ne radi o praznicima, nego o vladavini prava" i istakli da je "neodgovorno stavljati Oružane snage BiH u središte ove rasprave".

Podsetimo, Treći pešadijski puk (Republika Srpska) Oružanih snaga BiH, juče je bio postrojen u Banjaluci tokom ceremonije polaganja cveća u okviru aktivnosti obeležavanja praznika Dana RS.

Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da bi sve događaje, pogotovo one koji, kako kaže, nose toliko tenzija, kao što je ovaj, trebalo smestiti u jedan kontekst - videti kakvi se procesi iza toga dešavaju. Prohić je za regionalnu N1 TV izjavio da je predsednik RS Milorad Dodik prešao tačku posle koje nema povratka i ide stopama kojima je išao Slobodan Milošević.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Da li će završiti kao on, to ne znamo i ne zavisi ni od nas niti od njega, zavisi od svetskih moćnika. Valja imati na umu da je savremena kriza u BiH, zapravo geostrateško pitanje. Onako kako budu svetski moćnici hteli, tako će biti. Nije nimalo to utešno što sudbina BiH zavisi od toga - naveo je on kao prvu činjenicu. A kao drugu je naveo to što, kako kaže, ne postoji ni politički ni društveni faktor koji bi se na osmišljen način suprotstavio takvim silnicima.

Komentarišući dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića tim povodom u Banjaluku, Prohić je rekao:

- Možda je grubo za reći, ali Nikolić nije glavna figura u Srbiji - zna se ko je tamo glavni - njihov premijer - i pogledajte sada šta Srbija radi - igra dvostruku igru. Sličnu igru igra i Zagreb, samo u rukavicama. Ovo je po sistemu dobrog i lošeg policajca. Nikolić je loši policajac i ide uz dlaku, radi što iritira ali ima svoje motive - predsednički izbori su pred njim. Vučić je mudriji, on je za sada izabrao komforniju ulogu dobrog policajca, ali je i to prozirno. On ne dolazi kao premijer, ali dolaze njegovi ministri. Znamo koliku moć on ima u Srbiji i ministri ne mogu uraditi ništa bez njegovog znanja. Da ima iskrene namere prema BiH, on je to vrlo lako mogao uraditi i učiniti da ministri ne dođu - kaže on.

Prohić smatra da se odnosi Beograda i Sarajeva ne mogu poboljšati jer nisu iskreni. - Ništa bolji nisu ni na relaciji Zagreb-Sarajevo ili Zagreb-Beograd. Naoružavaju se i jedni i durgi - rekao je Prohić.

Agencija Patria, pak, piše da je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić zloupotrebio Treći pešadijski puk (Republika Srpska) Oružanih snaga BiH, koji je postrojio juče u Banjaluci tokom ceremonije polaganja cveća u okviru aktivnosti obeležavanja, kako se navodi, neustavnog praznika Dana RS. Ivanić je, kako se navodi, na osnovu propisa o upotrebi Počasne jedinice OS BiH imao na osnovu odobrenja ministarke odbrane Marine Pendeš, kao član Predsedništva BiH, pravo samo na Počasnu jedinicu, ali ne i na Treći pešadijski puk (Republika Srpska) OS BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Ambasada SAD u BiH: Ko ne poštuju odluku Ustavnog suda mora za to odgovarati

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jan.2017

Nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati, saopštila je danas Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini. Kako je prenosi sarajevski Dnevni avaz, povodom proslave Dana RS, poslije odluke Ustavnog suda BiH da ospori...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.