Tomislav Nikolić: Čekaju nas velike investicije 2013.

Izvor: Glas javnosti, 27.Dec.2012, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomislav Nikolić: Čekaju nas velike investicije 2013.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbiju čeka realizacija velikih investicija - od početka proizvodnje u smederevskoj Železari do ponude pojedinih američkih investitora da se razgovara o rudarskom kombinatu Trepča.

Nikolić je kazao da je ruski Uralvagonzavod, koji je zainteresovan za smederevsku Železaru, tražio dodatnih mesec dana kako bi dostavio ponudu, a da bi železara "mogla da se stavi u pogon već krajem januara".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
"Njihovi (ruski) stručnjaci su već tri meseca u Srbiji, istražuju, ali ja znam da je to za njih primamljiva investicija koja u startu ne košta mnogo, ali može da donese koristi i narodu i državi. Posebno ako znate da Fijat Srbija uvozi limove iz Nemačke, a mogli bi da se proizvedu u Srbiji, da bude naš izvozni artikal. Mislim da ćemo pustiti železaru u pogon već krajem januara", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je kazao da iz Amerike "ima ponuda da razgovaramo o Trepči".

"To je još u fazi razgovora s velikim biznismenima iz Amerike koji misle da mogu sa potpunom sigurnošću da uđu u taj posao i sa Srbijom uspostave strateško partnerstvo na Trepči što bi mnogo značilo bar u nekoliko pravaca u kojima Srbija razmišlja o Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Republike ne iznoseći više detalja o zainteresovanoj strani.

Prema njegovim rečima, velike investicije u Srbiju su već potpisane ili u fazi priprema za potpisivanje ugovora. "To su ogromne investicije. To su neke državne investicije, posebno iz Kine ili Rusije ili od velikih firmi sa mešovitim vlasništvom, pošto je Kina odlučila da sada ostvari mnogo veći izvoz iz privatnih firmi, a do sada su to uglavnom bile državne, a Ruska Federacija je uspostavila deo privatnog vlasništva nad mnogim svojim prirodnim resursima", rekao je Nikolić.

Među te investicije nabrojao je gasovod Južni tok, hidroelektranu Đerdap tri, novu termoelektranu u Obrenovcu, novu fazu u Kostolcu, projekat Morava-Vardar na kojima radi već godinama i za koji je, kako je dodao, zainteresovao bar dve strane, aktuelizovanje Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

"Dakle, tih velikih investicija će biti. Pitanje je samo koliko smo mi spremni", rekao je srpski predsednik. Nikolić je ocenio da Vlada Srbije počinje da deluje kao tim i da stvari "idu u dobrom pravcu".

"Srbija žudi da zaposli ljude, a ne da uzima strane kredite, to su valjda svi shvatili u vladi", dodao je.

Prema njegovim rečima, šanse Srbije su u oblasti energetike, poljoprivrede, kao i u proizvodnji za istočna tržišta. "U 2013. godini vidim Srbiju kao državu koja je ispunila sve uslove EU i počela pregovore sa EU. I to je ono što je Srbiji dostižno, potrebno i što može da obezbedi da mirnije živimo i lakše razmišljamo o sledećim godinama, bez obzira da li ćemo biti član EU ili ne. Kada počnu pregovori sa EU, to je kao kada se vagon stavi na šine i sa tih šina više ne može da siđe, zna mu se put", rekao je Nikolić.

On je, međutim, dodao da nije preveliki optimista da će Srbija dobiti datum za pregovore sa EU u martu, već da je realnije to očekivati u junu.

"Ako ne bude novih uslova mi ćemo to da ispunimo. Biće najteže da se sprovede sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, pošto ni sam ne znam šta će biti posle 10. januara", rekao je Nikolić aludirajući na datum kada ističe dogovor sa Prištinom i EU da nema carinjenja robe koja ostaje na severu Kosova.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.