Tijanić: Počinjem da se pakujem, biću gotov za samo tri godine

Izvor: Blic, 19.Maj.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić: Počinjem da se pakujem, biću gotov za samo tri godine

BEOGRAD - Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić ocenio je danas da ga je "izrazito proevropski lider naprednjaka" Tomislav Nikolić "otpustio", u sredu uveče u emisiji Svedok, pred 1.471.000 gledalaca, kao direktora medijskog Javnog servisa Srbije i najavio da još danas počinje da se pakuje", za šta će mu trebati "svega tri godine i dva meseca".

"Bez ikakvog otpora, ponizno kao kadaver, prihvatam presudu jednog od dvojice najmoćnijih Srba. Počinjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa pakovanjem. Odlazim sa RTS. Takav je, kaže Nikolić, evropski red", konstatovao je Tijanić u tekstu na sajtu "Politike".

"Ne pomažem, dovoljno, njemu da dođe na vlast. Treba da odem. Ne pomažem ovima da odu sa vlasti. Treba da odem. Nisam podupr'o da izbori budu već za osam meseci. Smena. Ništa nisam uradio da evropejac umre u štrajku bez neophodnih supstanci. Jednostavno", kaže Tijanić, "zaslužio sam sve što me stiglo".

"Nemojte me zadržavati. Treći mandat je – evropski neprihvatljiv", zaključio je Tijanić, generalni direktor RTS do 2013.godine.

"Direktni sam krivac što ovaj RTS, ič' ne liči na onaj RTS", dodao je on.

"Tomislav je, očigledno, odluku doneo na temelju svog tumačenja evropske prakse po kojoj se generalni direktori javnih servisa u EU imenuju preko telefona, ali se zato smenjuju preko 'televizora'", smatra Tijanić.

Nemam primedbi, dodaje Tijanić, kojem ne pada na pamet da se ispreči "nasred naše džade ka Evropi". "Još manje, ko sam (bre) ja da osporavam pravo Tomislavu da me iz svog 'medijskog cegera' izvuče za uši, kao Duška Dugouška, i baci u lonac?".

Na mom primeru, a pre izbora, upozorio je Tijanić, Srbija treba da vidi kako će stvari teći posle izbora.

"Ne samo da odlazim", naglasio je Tijanić, "već odlazim ožaren radošću što me Tomica počastvovao statusom oglednog primerka za početak sređivanja malaksale Srbije".

"Pozivam druge urednike, direktore, funkcionere, premijere, predsednike, savetnike...da slede moj primer", rekao je Tijanić i upitao: "Šta je u tome strašno"?

"U Evropi, čim opozicija nekog prozove, taj legne dobrovoljno mrtav", napominje Tijanić, ocenjujući da je to je najmanje što može da učini za svoju zemlju.

"Znam da ima janičara koji će, zlonamerno, napasti Nikolićevu odluku da me smeni. Pisaće na razne evropske adrese opširne paškvile gadeći, kako kažu – opsednutog evropejca - Tomislava", predviđa Tijanić.

"A valjda svaki dobronamerni građanin zna da, među nama, on važi za najistaknutijeg, od svih, iskreno resetovanih srpskih evropejaca", ocenio je Tijanić i dodao da su prigovori komični.

"Jednostavno, Tomina je zadnja. Tomina je energično – evropska. To treba Srbiji. Dosta je oklevanja. Dosta mlitavosti u državi, ekonomiji, društvu, medijima i privatnom životu. Ako razumete ovu malu igru reči", poručio je Tijanić.

"Hm. Bedno. Samo trice i kučine mrzovoljnih dušebrižnika koji usporavaju naš put tamo gde smo krenuli. Takvi hoće da se drže zakona, kao pijan plota. Što rek'o naš Maršal", ukazao je Tijanić.

Što se mene tiče, dodao je on, podržavam svaku Tominu akciju zarad čvrstoće.

"Na mene, u toj oblasti, uvek može da računa. Sad i ubuduće", istakao je Tijanić. Na kraju, jednako sam zahvalan Nikoliću što me je istovremeno lišio galerije privatnih političkih zabluda i ovakvog posla, rekao je Tijanić i precizirao da odlazi sa RTS, što je njegova "konačna, neopoziva odluka".

"Još danas, bez žala i čemera, bez grkosti u srcu – počinjem da se pakujem", najavio je Tijanić.

"Neće mi trebati dugo. Računam, svega tri godine i dva meseca", precizirao je Tijanić i objasnio da toliko fali do isteka njegovog mandata.

Povezane vesti: Tijanić ostaje na čelu RTS-a

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.