TOMISLAV NIKOLIĆ: Srbija je danas u punom smislu evropska zemlja

Izvor: Kurir, 15.Feb.2016, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOMISLAV NIKOLIĆ: Srbija je danas u punom smislu evropska zemlja

Nikolić je na prijemu u zgradi Predsedništva poručio da sa spokojem može da kaže da je danas Srbija uvažavana na međunarodnoj sceni, da svako hoće da je sasluša i pita za mišljenje, a da donedavno nije bilo tako.

Srbija je danas u punom smislu evropska zemlja i tu, pre svega, imam u vidu njeno uređenje, njene slobode i prava, njene duhovne vrednosti i najuzvišenije ciljeve, izjavio je predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Tomislav Nikolić i dodao da ne smemo da prestanemo da se borimo za istinu, pravdu i demokratiju.

"Pri tome volimo i Rusiju, Kinu, obe Amerike, našu braću iz Afrike i Azije. Želimo da ceo svet bude mesto životne radosti, a ne stradanja i užasa rata", poručio je Nikolić na svečanom prijemu povodom Dana državnosti Srbije, kome je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.

On je istakao da na ovaj naš najveći dan nema besede bez govora o Kosovu i Metohiji, našem kamenu temeljcu, mestu nastanka naše duhovnosti i karaktera.

"Pregovaramo sa Albancima koji žive u našoj pokrajini sa najiskrenijom željom da jednom za svagda dođemo do rešenja koje će omogućiti miran i prosperitetan život i Srbima i Albancima. Ali svi treba da znaju i razumeju da se svoga nikada nećemo odreći", poručio je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je knjaz Miloš mislio da je dobro imati apsolutnu vlast, neomeđenu ustavnim propisima, ali je bio okružen pametnim ljudima koji se nisu ustezali da mu kažu šta misle.

Jedan od takvih, Vuk Stefanović Karadžić, formulisao je program reformi sa ciljem da od Srbije stvori evropsku državu i spreči njeno zaostajanje, istakao je on.

Pokušao je da utiče na knjaza da ograniči svoju samovoljnu vladavinu poručivši mu: "Kad svaki čovek u narodu bude siguran sa svojim životom, imanjem i čašću, onda ćete i vi biti sigurni sa vašim životom, vašim imanjem i vašom čašću", predočio je Nikolić.

Ponosni smo što je Srbija u izuzetno teškim istorijskim okolnostima prednjačila u primeni demokratskih principa. Tako je bilo u srednjem veku. Tako je bilo u svitanje Novog doba. Tako je i danas, kazao je Nikolić.

On je ukazao i da današnje vreme podrazumeva primenu dvostrukih standarda i mirenje sa njima.  Postoje države za koje važi jedna brzina i države za koje važi druga brzina. Države članice i države kandidati.

Države slobodne i države pod monitoringom. I sve primenjeno na njihove građane, naravno, ocenio je Nikolić.

"Do kada će većina čovečanstva da ćuti i trpi? Srbija je krvlju svojih predaka stekla pravo da postavi pitanje: Dokle? Stekla je pravo da traži odgovor na pitanje zašto za neke države važe jedna pravila, a za Srbiju, i još neke zemlje, očigledno druga, koja se ne usuđujem da nazovem pravilima, upitao je Nikolić.

"Zašto na Kosovu i Metohiji protivpravno sude Srbima i osuđuju ih bez ikakvih dokaza? Kada će biti makar  okrivljeni zločinci koji su trgovali organima Srba na Kosovu i Metohiji? Kada će biti osuđen terorizam u južnoj pokrajini", postavio je pitanja Nikolić.

Nikolić je poručio da sa spokojem može da kaže da je danas Srbija uvažavana na međunarodnoj sceni, da svako hoće da je sasluša i pita za mišljenje, a da donedavno nije bilo tako.

Pored premijera Vučića, prijemu su prisustvovali ministri, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije, kulturnog i javnog života.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.