Svečano otvoren Sabor Prođoh Levač prođoh Šumadiju

Izvor: RTS, 06.Avg.2016, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano otvoren Sabor "Prođoh Levač prođoh Šumadiju"

Generalni sekretar predsednika Srbije Nedeljko Tenjević otvorio je svečano, u porti srednjovekovnog manastira Kelenić kod Rekovca, 47. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju".
Nedeljko Tenjević je preneo poruku predsednika Tomislav Nikolića, da je zadatak starijih da omoguće mladima da ostanu na selu.

"Predsednik Nikolić često ističe da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zadatak starijih da omogućimo mladima da se vrate svom rodnom kraju, da omogućimo da se što više mladih zadrži i vrati na selo", rekao je Tenjević.
Pozdravljajući goste i učesnike programa, igumaniju manstira, narodne poslanike, privrednike, javne radnike, Tenjević je istakao da mu je veliko zadovoljstvo i čast, što u ime predsednika otvara Sabor.
On je ocenio da je Sabor "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" jedna od najznačajnijh manifestacija ovog kraja, "izrasla iz tradicije i skoro pola veka istrajava kao čuvar i promoter srpske kulture, običaja i stvaralaštva ovog dela Srbije".
"Svake godine se na Saboru ponovo uverimo koliko je veliko bogatstvo narodne umetnosti, folklora i običaja Srbije", rekao je Tenjević.
"Ova na daleko čuvena manifestacija, značajna je i po tome što okuplja sve generacije, neguje takmičarski duh i vraća nas korenima srpske kulture, običajima i tradiciji", rekao je Tenjević.
Goste su pozdravili i predsednik opštine Aleksandar Đorđević i direktor Sabora glumac Tihomor Arsić.
Sabor se nastavlja sutra, nastupom 15 KUD društva Šumadije i Pomoravlja i njihovih gostiju, KUD iz Srbije i inostranstva, na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke.
U porti manastira biće upriličena priprema i degustacija starih jela, izložba domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara, proglašenje najlepšeg seskog dvorišta u Šumadiji i Pomoravlju.
Predviđeni su i izbor najlepše devojke Sabora, devojke sa najdužim pletenicama, muškarca sa najdužim brkovima, najlepše očuvane šumadijske narodne nošnje, ženske i muske.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.