Sudstvo i policija za srpske opštine

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudstvo i policija za srpske opštine

Aleksandar Vučić učestvovaće u sutrašnjoj, osmoj rundi pregovora Beograda i Prištine u Briselu, rekao predsednik Nikolić na konferenciji za novinare. Insistiramo da zajednica srpskih opština odlučuje o policiji i pravosuđu, bez prisustva vojske, naveo predsednik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će na osmu rundu dijaloga s Prištinom u Briselu ići i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, i poručio da su sudovi i policija za Srbe na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Metohiji minimum koji Beograd traži.

"Predložio sam da u Briselu bude i Vučić, i biće", naveo je Nikolić i ukazao da to treba da pokaže jedinstvo državnog vrha u nameri da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje.

Nikolić je dodao da to nije lako jer treba odrediti koji je to minimum zahteva koji zadovoljava obe strane.

Što se Beograda tiče, naši predstavnici neće ići ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i to bez prisustva vojske.

Nikolić je izašao sasednice državnog vrha, na kojem se definiše strategija našeg tima i sastav delegacije.

Predsednik Srbije rekao je novinarima da Srbija ne želi da šalje ultimativne zahteve koji bi značili ispunjavanje Ustava i zakona Srbije, ali i da ne prihvata ultimatume, jer, kako je naveo, "odgovorni ljudi, naši prijatelji čekaju sa strane da vide ishod".

"Ne odbijamo unapred ništa, ne tražimo da prihvate sve ono što bi bilo idealno za Srbiju, ne može niko da nas naljuti da mi napustimo razgovore, jer je Srbija uvek bila razumna", naveo je Nikolić.

Dodao je da se sastanak državnog vrha u Predsedništvu nastavlja, jer "nije lako odrediti minimum zahteva, uvek jedan deo građana neće biti zadovoljan".

"Ako nam je narod dao poverenje, mi smo spremni da preuzmemo odgovornost", zaključio je Nikolić.

Predsednik je naveo da ne deluju ohrabrujće izjave rukovodilaca iz Prištine koji govore da "ništa neće da popuste".

Nikolić je rekao da je Beograd u dijalogu sa Prištinom preuzeo odgovornost za kako je rekao "situaciju koja se možda neće svideti svakome, ali mora da bude u interesu Srbije i njenih građana".

"Ako denosem odluku koja nije u interesu naših građana i oni njom ne budu zadovoljni, ja više neću biti predsednik Srbije. Ako se ja pitam, Srbija nikada neće priznati Kosovo, ako se ja pitam svi koji žive na Kosovu i Metohiji trebalo bi da žive bolje, mirnije i bezbednije, ako se ja pitam Srbija bi trebalo da bude deo EU", rekao je Nikolić.

Dodao je da će više informacija o novoj rundi dijaloga biti poznato sutra tokom dana, da će one dolaziti iz Brisela tokom samog sastanaka koji, kako je rekao, može "trajati kratko ili pak dugo".

Ali, istakao je predsednik Nikolić, "sutra ništa neće biti konačno".

RTS je bio zainteresovan da prenosi konferenciju za novinare predsednika Nikolića, ali je rečeno da to iz bezbednosnih razloga nije moguće.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica ne očekuje ništa novo od dijaloga

Izvor: Blic, 01.Apr.2013

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković izjavio je danas da od sutrašnjeg nastavka pregovora Srbije i Kosova ne očekuje ništa novo, dok bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da će sutra u Briselu biti postignut dogovor. ..Vlašković je za Agenciju...

Nastavak na Blic...

Drecun: Bez uvažavanja vitalnih interesa Srba nema dogovora

Izvor: Blic, 02.Apr.2013, 14:16

Bez uvažavanja srpskih vitalnih interesa i stvaranja uslova za održivi život sprskog naroda na Kosovu ne može se postići dogovor, poručio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun...Drecun je u izjavi novinarima u parlamentu naglasio da je neophodno da se na današnjim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.