Stabilnost važna za ceo region

Izvor: RTS, 24.Dec.2014, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilnost važna za ceo region

Srbija će učiniti sve da građani BiH žive bolje i u isto vreme će nastaviti da ostvaruje specijalne veze sa RS predviđene Dejtonskim sporazumom, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem. Stabilnost regiona važna i za Srbiju i za BiH, poručio premijer Vučić.

Nikolić i Ivanić su razgovarali o budućim odnosima Srbije i BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očuvanju Republike Srpske i Srbiji kao faktoru mira i stabilnosti u regionu, navodi Pres-služba predsednika Srbije.

Nikolić je naglasio potrebu da i Srbija i Hrvatska nekim gestom pokažu da su ratni sukobi iza njih, da nema jednog krivca i da nema jedne žrtve, prenosi Tanjug.

"Veoma je važno da se osude zločini i da se izrazi saosećanje prema žrtvama i njihovim porodicama", podvukao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio potrebu da ceo region, zajedno sa EU, uloži dodatni napor da BiH ne bude izolovani deo Balkana, okrenut unutrašnjim sukobima, već da iskoristi povoljnost što u toj zemlji žive pripadnici tri naroda i privuče investitore iz celog sveta.

Ivanić je rekao da u BiH ima mnogo stvari sa kojima se tri naroda ne slažu i da je potrebno mnogo vremena da se to promeni.

"Nadam se da će u naredne četiri godine biti napravljen značajan korak u pravcu saradnje i kompromisa", naglasio je Ivanić.

Ivanić je naveo da će se kao srpski član Predsedništva BiH boriti za ravnopravnost srpskog naroda na prostoru cele BiH, a da nikada neće ugroziti ravnopravnost bošnjačkog i hrvatskog naroda, niti građana koji su pripadnici manjina ili onih kojima nacionalna pripadnost nije bitna, navodi se u saopštenju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je u razgovoru sa Mladenom Ivanićem da je očuvanje stabilnosti u celom regionu od suštinskog značaja i za Srbiju i za BiH.

Vučić je, takođe, podržao proces evropskih integracija BiH i poštovanje prava sva tri naroda – srpskog, bošnjačkog i hrvatskog.

Vučić i Ivanić razgovarali su o unapređenju odnosa Srbije i BiH i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dvojica zvaničnika su tokom susreta razgovarala o političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, kao i o novoj inicijativi Evropske unije za BiH, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Stabilnost regiona važna i za Srbiju i za BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Dec.2014

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastali su se u Beogradu sa predsjedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem...U razgovoru sa Ivanićem predsednik Nikolić je izjavio da će Srbija učiniti sve da građani BiH žive bolje...Predsjednik Srbije je istakao da će...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.