Srbija za stabilnost regiona

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za stabilnost regiona

Predsednik Tomislav Nikolić rekao da je Srbija opredeljena za mir i stabilnost u regionu, kao i u čitavoj Evropi kao i za unapređenje dobrosusedskih odnosa. Rešavanje svih preostalih problema i nesporazuma bitan je element naše politike u regionalnim odnosima, rekao Nikolić obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Srbija je opredeljena za mir i stabilnost u regionu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i u čitavoj Evropi, za unapređenje dobrosusedskih odnosa u cilju očuvanja i daljeg razvoja njegove stabilnosti, a rešavanje svih preostalih problema i nesporazuma bitan je element naše politike u regionalnim odnosima, izjavio je u Strazburu predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Podsećajući da je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, u obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu Nikolić obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

Nikolić je istakao da su "na redu drugi, koji bi trebalo da pokažu šta osećaju prema zločinima koje su počinili pripadnici njihovih naroda i da li saosećaju sa srpskim žrtvama".

Srbija strpljivo čeka da i drugi pokažu hrabrost i liderstvo, ne obazirući se na poene popularnosti koje bi izgubili u biračkom telu. Očekujemo ali uporno radimo trudeći se da to ne utiče na našu posvećenost miru i dobrosusedskim odnosima, istakao je Nikolić.

Primena demokratskih principa 

Poslednji je čas da se Savet Evrope umeša u praćenje izbornog procesa i, kao prva linija odbrane demokratije, pomogne da izbori na Kosovu budu regularni i nepristrasni, izajvio je Nikolić. 

"Ako nijedna od organizacija kojima smo se obratili ne reaguje, a samo tako može da se izmeni stav Albanaca, Srbija će preispitati svoju odluku da podrži održavanje izbora koje nije organizovala i ne može da utiče na njihovu regularnost", izjavio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, reč je o primeni demokratskih principa o koje ne mogu da se ogluše čak ni one dražave članice koje su priznale nezavisnost takozvane države Kosovo.

"Ako vaša pomoć izostane, morao bih samom sebi da kažem da sam uzalud potrošio godinu svog mandata koja je, iskreno sam ubeđen, donela prekretnicu u odnosima celog sveta prema Srbiji, i da priznam sebi da me u borbi za bolje odnose u Srbiji ali i na Balkanu nisu podržali oni od kojih sam učio kako se sprovode načela Saveta Evrope", rekao je Nikolić.

Ne suditi prestrogo 

Nemojte prestrogo da sudite o Srbiji što, zbog ugrožene bezbednosti ogromnog broja građana, u Beogradu nije dozvolila održavanje Parade LGBT osoba, rekao je Nikolić, obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine.

Nikolić je upozorio da ne sme da se desi da zbog toga propadne jednoipogodišnji rad na ispunjavanju evropskih standarda i poručio da će Srbija vrlo brzo biti spremna za slobodno ispoljavanje te različitosti.

Prema njegovim rečima, mnoge ekstremne grupe bile su spremne da paradu iskoriste kao povod za obračun sa stanjem u Srbiji koje im nije po volji, jer još uvek ima "mnogo ksenofobičnih, lažnih patriota, ugroženih kriminalaca".

Sarađivaćemo sa svima, LGBT grupama, medijima, nevladinim organizacijama, državnim službama, promovisaćemo jednaka prava za sve, menjaćemo zakone, pooštrićemo kazne i gonićemo sudski sve za koje se dokaže da su bili organizatori pripremanog surovog obračuna sa neistomišljenicima, istakao je Nikolić. To ne sme da se ponovi, poručio je Nikolić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nikolić: Ne sudite prestrogo

Izvor: Blic, 03.Okt.2013

Nemojte prestrogo da sudite o Srbiji što, zbog ugrožene bezbednosti ogromnog broja građana, u Beogradu nije dozvolila održavanje Parade LGBT osoba, rekao je danas predsednik Srbije Tomsilav Nikolić, obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope...On je upozorio da ne sme da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.