Srbija u saradnji sa Kinom ide u razvoj

Izvor: BKTV News, 31.Mar.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija u saradnji sa Kinom ide u razvoj"

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, koji danas završava višednevnu posetu Pekingu, izjavio je da Srbija u u saradnji sa Kinom kreće u potpuno novi ciklus koji nije više samo oporavak već i razvoj.

Nikolić je u Kini razgovarao sa predsednikom Si Ðipingom, premijerom Li Kećijangom, kao i kompanijama koje ulažu i koje nameravaju da investiraju u Srbiju, a bilo je reči, kaže, o svemu, uključujući RTB Bor, investicije Grada Beograda, Petrohemiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
"Moje najveće insistiranje je bilo na jednoj direktnoj (avio) liniji ka Beogradu, koja bi išla ili iz Šangaja ili iz Pekinga. Postoje dve firme koje su zaintresovane", rekao je Nikolić.

Očekuje, kazao je, da će u najskorije vreme Kina i Srbija zajedno nastupati na evropskom tržištu.

"Od dolaska predsednika vlade Srbije, a o tome smo se dogovorili predsednik Si Ðinping i ja, mnogo toga će biti jasnije. Kina i Srbija će čvrsto zajedno nastupati na evropskom tržištu", rekao je Nikolić.

Kako je ocenio, to će građanima doneti olakšanje, a vladi da može mnogo mirnije da vodi ekonomsku politiku i da razmišlja i o nekim drugim problemima, a ne samo o nezaposlenosti, minimalnim zaradama i sidnikalnim pravima.

Nikolić je rekao da je poseta Kini protekla u znaku velikog prijateljstva i u sumiranju dosadašnjih rezultata, kao i u predstavljanju projekata za koje je, kaže, imao bezrezervnu podršku Si Ðipinga.

On kaže da je predsednik Kine izneo blagonaklon stav i rekao da će ohrabriti sve kineske firme koje žele da investiraju u Srbiju, dodajući da je primetio kako je Si Ðiping odlično obavešten o svim projektima o kojima su razgovarali.

"Taj stav je preneo na predsednika vlade Li Kećijanga koji je bio zadužen za saradnju sa velikim kompanijama i investitorima. Imao sam mnogo sastanaka sa kompanijama koje investiraju, ili koji nameravaju ili koji su odlučili da investiraju i svi ti sastanci su bili izuzetno uspešni", rekao je Nikolić.

Rekao je da je zadovoljan prijemom, a smatra i da je Srbija otvorila vrata Evrope Kini.

Komentarišuci to što je postao počasni građanin Pekinga, Nikolić je napomenuo da Kina nema odlikovanje za strane državljane, a da je on prvi put u istoriji Pekinga kao strani predsednik postao počasni građanin u prisustvu predsednika Kine kao svedoka.

On je zaključio da sa Kinom treba uporno raditi i da se od te zemlje mnogo toga može naučiti, naročito u oblasti tehnologije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Bor

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.