Srbija spremna da smesti 6.000 izbeglica

Izvor: Akter, 16.Dec.2015, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremna da smesti 6.000 izbeglica

Srbija je spremna da tokom zime primi i do 6.000 izbeglica, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Srbija je spremna da tokom zime primi i do 6.000 izbeglica, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o migrantskoj krizi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Nikolić je novinarima posle sastanka, kojem je prisustvovao i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, rekao da je Evropska unija pohvalila ulogu Srbije u migrantskoj krizi, kao i da će naša zemlja nastaviti da se ponaša tako, bez obzira na to kakva i kolika će biti podrška EU.

"Na sastanku sam rekao da smo spremni, za razliku od Makedonije, da privremeno na određeno duži rok smeštamo migrante, posebno tokom zime. Da smo spremni 3.000 do 6.000 pa možda i više migranta da primimo, kao i da nam za to treba pomoć", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, evropski komesar Johanes Han je rekao da za to vrlo brzo mogu da budu izdvojena sredstva.

Nikolić je rekao da je na sastanku bilo reči i o saradnji Srbije, Grčke i Makedonije, kao i o tome koliko se migranata može očekivati tokom zime u tim zemljama, odnosno koliko su dogovori Evropske unije sa Turskom uticali na smanjenje broja migranata.

Kako je rekao, sada ulazi oko 5.500 migranata dnevno, veliki broj ljudi ima falsifikovana dokumenta, a "nešto se krupno dešava i u krijumčarenju ljudi".

Nikolić je rekao da Srbija ostaje dosledna u tome da želi da zbrine sve ljude i da im pruži pomoć.

Predsednik Srbije je rekao da je na sastanku bilo reči o finansijskoj pomoći o kojoj bi trebalo da se izjasni Evropski parlament.

"Ja sam manje insistirao na ciframa koje ćemo dobiti, samo sam izneo probleme i rekao šta moramo da rešimo, a da li EU može da izdvoji sredstva ili ne, da li hoće ili ne, o tome će se razgovarati", rekao je Nikolić i dodao da je očigledno da postoji dobra volja u Evropskoj komisiji.

"Tusk će o tome sutra obavestiti i Evropski savet i on očekuje podršku za naše razgovore", rekao je Nikolić.

Predsednik je ocenio da se Evropa sada dobro organizuje po pitanju migranta, kao i da je do sad delovala prilično neorganizovano.

"Mislim da se pokrenula mašinerija koja je odavno trebalo da se pokrene, i da se oranizovano pripremamo za mnogo toga lošeg što se dešava u Africi i na Bliskom istoku", rekao je Nikolić.

Nikolić je novinarima preneo da je na sastanku izrazio i zadovoljstvo što je Srbija otvorila prvo poglavlje.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

NIKOLIĆ: Srbija spremna da tokom zime smesti 6.000 izbeglica

Izvor: Kurir, 17.Dec.2015, 10:28

BRISEL - Srbija je spremna da tokom zime primi i do 6.000 izbeglica, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o migrantskoj krizi...Nikolić je juče novinarima posle sastanka, kojem je prisustvovao i predsednik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.