Srbija čeka kubanske lekove

Izvor: Politika, 22.Maj.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija čeka kubanske lekove

Pored vakcine za rak pluća, među poznate lekove spada i preparat za brzo zarastanje rana

U kubanskom Centru za molekularnu imunologiju se istražuju i razvijaju novi proizvodi za dijagnostiku i lečenje raka i drugih bolesti povezanih sa imunosistemom. Centar ima 21.000 zaposlenih i 78 proizvodnih pogona.

Za kubanske lekove, čiji je uvoz u Srbiju praktično i najavljen posle višednevne posete srpske delegacije predvođene predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tomislavom Nikolićem Kubi, već duže kod nas postoji veliko interesovanje. Tome su umnogome doprinele i priče o čudotvornim izlečenjima naših građana, koji su sebi lek tražili na dalekom ostrvu. Nesumnjivo je da su životna drama čuvenog glumca Bate Živojinovića i priča o tome kako je zahvaljujući lekovima sa Kube izbegao amputaciju stopala podigle interesovanje građana za kubanske lekove.

Mnogi su bili spremni da putuju na Kubu o svom trošku, tražeći sebi lek kao poslednju nadu.

Takvu nadu pobuđuje i kubanska vakcina za rak pluća „cimavaks EGF”, iako su lekari jasno rekli kako ona ne leči rak – već samo u određenoj meri produžava život.

– Prvo, za gangrenu lek ne postoji nigde u svetu, pa ni na Kubi. Međutim, još pre tri godine ranije rukovodstvo „Galenike” i moja firma su imale ideju da „heberprot”, lek koji pomaže brže zatvaranje rana, najčešće kod dijabetičara, dovedemo na srpsko tržište. Organizovali smo da Kubu i medicinski institut koji proizvodi ovaj lek poseti jedan od naših vodećih medicinskih stručnjaka, vaskularni hirurg koji se bavi lečenjem gangrena. Uverili smo se da je lek odličan lek, ali da je preskup – lečenje je tada koštalo oko 6.000 evra. Novinari pogrešno pišu da ovaj lek rešava problem gangrene. To, nažalost, nije lek za lečenje gangrene, već samo pomaže brže zatvaranje rana – objašnjava za Politiku Zoran Vujović, čija firma „Vama” već 11 godina sarađuje sa kubanskim zvaničnicima u oblasti zdravlja.

Vujović kaže da se tada odustalo od pokretanja procedure da se taj lek registruje i koristi u Srbiji, mada, ukoliko je posle ove posete dogovoreno da se on obezbeđuje preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, nekim pacijentima će sigurno mnogo značiti.

Naš sagovornik navodi pozitivno iskustvo sa preparatom „lipogal”, koji je napravljen u saradnji sa „Galenikom” i koristi se za snižavanje holesterola, a koji je stigao sa Kube.

Ova lista lekova proizvedenih na Kubi uskoro bi mogla da bude značajno proširena. Iz Službe predsednika Srbije za informisanje juče je saopšteno da je Nikolić posetio Centar za molekularnu imunologiju u Havani i da će nakon dogovora sa predsednikom Kube Raulom Kastrom stručni timovi dve vlade dogovoriti oblike saradnje u oblasti zdravstva i farmaceutske industrije u najkraćem mogućem roku.

U kubanskom Centru za molekularnu imunologiju se istražuju i razvijaju novi proizvodi za dijagnostiku i lečenje raka i drugih bolesti povezanih sa imunosistemom. Centar ima 21.000 zaposlenih i 78 proizvodnih pogona, a sarađuju sa svim važnijim institutima u svetu.

– Osnovni istraživački projekti su usredsređeni na rak, imunoterapiju, posebno za razvoj molekularnih vakcina, koje su bazirane na supstancama koje stimulišu organizam da proizvodi antitela koja sprečavaju deljenje kancerogenih ćelija. Lekovi su apsolutno netoksični i primenjuju se nakon radioterapije ili hemioterapije. Centar ima veoma dobru praksu u prevenciji i terapiji onkoloških oboljenja. Uspešno se primenjuje vakcina protiv raka pluća i raka prostate – takođe se navodi u saopštenju.

Predsednik Nikolić je posetio i Centar za genetski inženjering i biotehnologiju „Biokuba farma”, instituciju koja omogućava visok nivo u istraživanju i razvoju, proizvodnji bioloških proizvoda dobijenih metodama savremene biotehnologije, baziranim na najsavremenijim dostignućima svetske nauke i tehnologije. Lekovi koje proizvode namenjeni su za preventivnu i primenjenu medicinu. U institutu se proizvode 592 farmaceutska proizvoda, od kojih su najčuvenije profilaktičke vakcine, program za ranu dijagnostiku raka, uključujući terapeutske vakcine, praćenje i lečenje dijabetesa i dijabetskog stopala.

--------------------------------------------------------

Nikolić i u fabrici tompusa

Predsednik Srbije posetio je i fabriku duvana „Kohiba”, najpoznatijeg proizvođača cigara i tompusa, i upoznao se sa svim etapama izrade najboljih tompusa i cigara na svetu. Ovde se godišnje ručno proizvede više od 25.000 kutija cigara, klasifikovanih po starosti, boji, aromi.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.