Sarajevski atentat je bio odbrana domovine

Izvor: Beta, 15.Sep.2014, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevski atentat je bio odbrana domovine

BEOGRAD, 15. septembra 2014. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u ponedeljak na otvaranju izložbe o Sarajevskom atentatu da se taj čin Gavrila Principa može razumeti samo kao odbrana sopstvene zemlje.

"Bio je to kontranapad na simbol monarhije koja je njegovoj domovini oduzela slobodu. Okidač na pištolju Principa bio je okidač za podjarmljene narode, ali i okidač osvajača za početak Velikog rata", rekao je Nikolić u Arhivu Jugoslavije.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je ocenio da je izložba "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" od izuzetnog značaja za razumevanje uticaja i okolnosti koje su dovele do Prvog svetskog rata.

"I danas, kao i u prošlosti, velike sile nameću svoje vrednosne sudove, ne samo za budućnost, već i u tumačenju doživljenog, prvenstveno istorijskih dogadjaja", rekao je on.

Nikolić je kazao da organizacija Mlada Bosna, koja je izvela atentat na prestolonaslednika Austro-Ugarske Franca Ferdinanda, nije sledila velikosrpsku ideju, što potvrdjuju sama imena članova tog pokreta medju kojima je bilo i muslimana i Hrvata.

Izložbu je otvorio srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, a njen organizator povodom Prvog svetskog rata je Arhiv Republike Srpske. Biće otvorena do 30. septembra.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.