Samit BSEC u Istanbulu: Nikolić se sastao sa Gulom

Izvor: S media, 26.Jun.2012, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit BSEC u Istanbulu: Nikolić se sastao sa Gulom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Istanbulu, u okviru samita Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom, sa kojim je razgovarao o razvoju saradnje i ekonomskim odnosima Srbije i Turske.

Nikolić je rekao da dobri odnosi dveju zemalja treba i dalje da se unapređuju u interesu njihovih građana, i dodao da Srbija pridruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Evropskoj uniji smatra svojim strateškim ciljem i da od toga neće odstupiti, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Prema Nikolićevim rečima, Srbija ima ogroman potencijal u prirodnim i ljudskim resursima, koji predstavljaju njenu komparativnu prednost.

Nikolić Klintonovoj: Beograd spreman za nastavak dijaloga

Nikolić i Erdogan o saradnji dve zemlje

Srbija organizovala poseban skup na samitu u Riju

Srbija će i nadalje graditi mostove dobrosusedske saradnje i raditi na tome da bude ekonomski jaka i prosperitetna, poručio je Nikolić u razgovoru sa predsednikom Turske, koja je još ranije ponudila Srbiji pomoć za izlazak iz ekonomske krize, i to u vidu investicija u infrastrukturu.

Predsednik Gul je istakao da Turska očekuje od Srbije da bude temelj mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Sastanku predsednika Nikolića i Gula prisustvovali su i ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Vuk Jeremić i Ahmed Davutoglu.

Nikolić i Gul kopredsedavaju današnjim samitom BSEC u Istanbulu, kao predstavnici države koja trenutno predsedava tom regionalnom inicijativom i zemlje koja će preuzeti predsedavanje.

Samit u Istanbulu biće posvećen dvadesetogodišnjici postojanja BSEC - kojom Srbija predsedava od 1. januara do 1. jula, kada predsedavanje preuzima Turska.

Države članice BSEC su važan ekonomski partner Srbije, a prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) lane je naša zemlja sa tom grupacijom imala spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti 7,9 milijardi dolara.

BSEC ima 12 zemalja članica - Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina, a određen broj zemalja i drugih organizacija ima status posmatrača (Austrija, Belorusija, Hrvatska, Češka, Egipat, Francuska, Izrael, Italija, Poljska, Slovačka, Tunis i SAD).

(Tanjug)

Foto: Beta/AP

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.