SNP: Nikolić da ne potpiše Zakon o ozakonjenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNP: Nikolić da ne potpiše Zakon o ozakonjenju

Srpska narodna partija (SNP) pozvala je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o stavljanju na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, jer je to "napad na pravnu državu i diskriminacija savesnih investitora".

Predsednik i potpredsednik SNP Nenad Popović i Milan Stamatović uputili su pismo Nikoliću, u kojem su apelovali na njega da "iskoristi svoje ustavno pravo i ne potpiše ukaz".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Popović i Stamatović ističu da zakon mora da važi jednako za sve, a da u ovom slučaju "zakon ide naruku samo onima koji su namerno izbegavali njegovo poštovanje, nesavesnim investitorima".

Kako se ocenjuje, umesto primene propisane sankcije prema bespravnim graditeljima i uklanjanja objekta, ta sankcija se suspenduje i zamenjuje privilegovanim pravom na legalizaciju, "čime se nagrađuju počinioci krivičnog dela, a pravo izvrgava ruglu".

Funkcioneri SNP ocenjuju da navedeni Zakon "ne štiti siromašne koji grade objekte za rešavanje stambenog pitanja i jedva sastavljaju kraj sa krajem".

Prema navedenom zakonu, stoji u pismu, svi koji su gradili objekte za komercijalno korišćenje i prodaju po visokim cenama, posebno u velikim gradovima i turističkim centrima, dobijaju jedinstvenu priliku u svetu da, po izuzetno niskim cenama, iz nelegalnih pređu u legalne tokove i uštede milijarde evra koje pripadaju Srbiji i njenim građanima.

Potpisnici pisma pozvali su Nikolića da od nadležnih organa zatraži podatke o svim nelegalnim objektima izgrađenim na državnom zemljištu, posebno na atraktivnim lokacijama, kako bi se i lično uverio koliki bi obim štete nastao po republički budžet i budžete lokalnih samouprava, ako bi zakon bio stavljen na snagu.

Popović i Stamatović su istakli da je reč o ogromnim sredstvima koja mogu da budu usmerena na razvoj i izgradnju Srbije, za omogućavanje boljeg položaja penzionerima, prosvetnim i zdravstvenim radnicima, i drugim ugroženim socijalnim grupama, umesto da završe u rukama privatnih lica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.