Rusko-srpski odnosi u epohi Tomislava Nikolića

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2012, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko-srpski odnosi u epohi Tomislava Nikolića

22.05.2012. -

Uveren sam da će Tomislav Nikolić ostati veran principima prijateljstva i partnerstva naših zemalja, izjavio je rukovodilac delegacije Državne dume RF u Međuparlamentarnom savezu, poslanik frakcije Jedinstvena Rusija Aleksandar Babakov. Emitujemo intervju ruskog parlamentarca koji je on dao za Glas Rusije:

"Ako se govori o razvoju rusko-sprskih odnosa, Nikolić još dok je bio u opoziciji, više puta je podvlačio neophodnost jačanja ekonomske saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sa Rusijom, shvatajući da je to povoljno ne samo za njegov narod, već i za Evropu u celini. Ozbiljni koraci su bili preduzeti i za vreme prethodnog predsednika Tadića, na primer, otvoren je humanitarni centar Ministarstva za vanredne sitaucije u Nišu. To je demonstracija pragmatičnog prilaza u odnosima sa Rusijom. Takav prilaz, po meni, sada je više nego aktualan: ako se uzimaju u obzir interesi obe strane, svaki projekat može da bude realizovan. Bez bilo kakve političke obojenosti. Računam da politizacija ekonomskih i drugih rusko-srpskih projekata postaje stvar prošlosti i očekujem da će Tomislav Nikolić biti još pragmatičniji od svog prethodnika."

Očigledno je da je u datom trenutku Južni tok jedan od ključnih projekata naših zemalja.

"Da, slažem se sa vama. Između ostalog, primer Bugarske pokazuje da nedoslednosti i neočuvanje obaveza ranije preuzetih na sebe u potpisanim dokumentima samo pogoršava sitauciju. Nadam se da će upravo u situaciji sa Srbijom Rusija videti ne samo kontinuitet odnosa, već i jačanje saradnje u toj sferi. Južni tok je projekat koristan za obe strane, važane ne toliko za Rusiju koliko za Evropu, i mislim da će Srbija pokazati spremnost za brz početak rezalizacije ovog projekta."

I Rusija i EU su na spisku spoljnopolitičkih prioriteta Tomislava Nikolića. Neće li se desiti tako da će se novi predsednik suočiti sa neophodnošću izbora?

"Ne. Rusija nikada nije ometala realizaciju evropskih projekata, to bi bilo apsurdno, uzimajući u obzir da se Srbija teritorijalno nalazi u Evropi i već je integrisana u mnoge projekte vezane za EU. Po meni, proces integracije u EU je neizbežan. Druga je stvar koliko je aktualna integracija Srbije u NATO – a ja mislim da će u određenom trenutku ovo pitanje biti postavljeno Srbiji prilično oštro. Razvoj i produbljivanje saradnje sa evropskim zemljama put je kojim Srbija ide i ići će, ali to ne isključuje odnose sa Rusijom: mi izlazimo u susret svim dražvama koje su spremne da nas vide kao punopravnog i ravnopravnog partnera. Mislim da ćemo za vreme predednika Nikolića videti pozitivnu tendenciju razvoja odnosa i sa Briselom i sa Moskvom. Neće biti prevage u jednu stranu."

Da li se očekuje dolazak Tomislava Nikolića na kongres Jedinstvene Rusije 26. maja?

"Mislim da je to više nego realno. Među strankama postoji sporazum o saradnji, zato je sasvim prirodno da lider Srpske napredne partije može da dođe na kongres. To je značajni događaj, tim pre što se na njemu planira izbor Dmitrija Medvedeva za predsednika stranke, zato je visok status gostiju sasvim očekivan."

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.