Rojters: Nikolić uputio dosad najdublje izvinjenje

Izvor: Blic, 25.Apr.2013, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojters: Nikolić uputio dosad najdublje izvinjenje

Svetski mediji objavili su danas da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić izvinio za zločine u Srebrenici uz ocenu da bi to moglo pomoći inače sporom procesu pomirenja između Srbije i Bosne i Hercegovine u trenutku kada obe zemlje nastoje da uđu u Evropsku uniju.

Britanska agencija Rojters navodi da je Nikolić uputio dosad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najdublje izvinjenje za zločine koje su počinili Srbi tokom ratova koji su uništili Jugoslaviju.

"To bi moglo označiti značajnu promenu tona i pomoći sporom procesu pomirenja između Srbije i Bosne u trenutku kada se dve zemlje kreću prema zajedničkom cilju članstva u Evropskoj uniji", navodi agencija.

Agencija napominje da su odnosi Srbije sa susedima pod lupom Evropske unije i citira Željka Komšića, člana Predsedništva BIH koji je bio "pozitivno iznenađen" Nikolićevim izvinjenjem.

Italijanska agencija Ansa ocenjuje da je izvinjenje srpskog predsednika za zločin u Srebrenici 1995. godine "značajan, premda još uvek delimičan zaokret".

Na insistiranje novinarke BHT Nikolić je, kako navodi agencija, ipak pažljivo izbegao da upotrebi reč genocid u vezi sa Srebrenicom, ali se izvinio za zločine koje je počinio bilo koji pripadnik srpskog naroda.

"Intervju i najavljena poseta Srebrenici - koja još nije potvrđena, ukazuju na želju da se promeni imidž i na moguć zaokret u načinu na koji deluje nacionalista Nikolić", navodi Ansa podsećajući da je, neposredno po izboru za predsednika, davao "kontraverzne izjave" tvrdeći da u Srebrenici nije bilo genocida već samo ozbiljnih ratnih zločina koje su počinili Srbi koji za to treba da odgovaraju.

"Delimično otvaranje Nikolića prema Bosni je važno, naročito posle izjava Bakira Izetbegovića, muslimanskog člana Predsednišva BIH u Beogradu koji je od srpskog kolege tražio da prizna da je u Srebrenici izvršen genocid a ne samo ratni zločin," ocenjuje Ansa.

Slično otvaranje bi se moglo uskoro dogoditi i prema Zagrebu "posle ledenog doba" u odnosima Beograd i Zagreba zbog izjava o Vukovaru, dodaje agencija navodeći da će prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić iduće nedelje otići u Zagreb kako bi pripremio moguć zvaničan susret Nikolića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

Na izvinjenje predsednika Nikolića reagovali su i francuski mediji, ocenjujući da je on time načinio novi i značajan korak na putu regionalnog pomirenja i pristupanja Evropskoj uniji.

Francuski dnevnici "Mond" i "Ekspres" u naslovu navode da srpski predsednik "na kolenima" traži oproštaj za masakr u Srebrenici i ocenjuju da je reč o "zaokretu".

"Nikolićeva izjava je koliko istorijska, toliko i neočekivana od strane čoveka koji je svoju političku karijeru izgradio uglavnom u ultranacionalističkom taboru", navodi "Mond".

Ovaj zaokret u stavu predsednika Nikolića, izgleda, odgovara na dva cilja, a prvi je doprinos smirivanju laganih tenzija koje su izbile u regionu otkako je Boris Tadić otišao sa funkcije predsednika Srbije, ocenjuje ovaj francuski list.

Kao drugo, "Mond" ocenjuje da Nikolićev gest prema Sarajevu predstavlja novi znak dobre volje Beograda da se angažuje na putu ka EU i prenosi ocenu politikologa iz Beograda Boška Jakšića da je ova nova retorika upućena Evropskoj uniji više nego Sarajevu i ostatku regiona.

I francuski list "Ekspres" ocenjuje da ove "spektakularne izjave" predsednika Nikolića predstavljaju "zaokret od 180 stepeni" u odnosu na njegovu uobičajenu retoriku, ali i zaokret u diplomatiji zemlje.

Predsednik Srbije se izvinio, navodi taj list, u kontekstu smirivanja stanja, u trenutku kada Srbija namerava da Evropi pruži garancije o perspektivi eventualnog pristupanja Uniji, a istovremeno, pod pristiskom Brisela, srpska vlada pokušava da normalizuje svoje odnose sa Kosovom.

Agencija Frans pres prenosi reči predsednice udruženja "Majke Srebrenice" Munire Subašić koja je izjavila da "nije ubeđena u iskrenost" reči predsednika Nikolića.

- Potrebno je da Srbija prihvati presude međunarodnog pravosuđa. Nema potrebe da neko kleči tražeći oproštaj. Želimo da Srbija i njen predsednik izgovore reč "genocid" - rekla je ona u izjavi za AFP.

Predsednik Nikolić se u intervjuu BH televiziji koji će biti emitovan 7. maja, a čije izvode je ta televizija danas objavila na Jutjubu, izvinio za zločine koje su pojedinci počinili nad Bošnjacima u ime Srbije i srpskog naroda.

Povezane vesti: Tomislav Nikolić: Srbi iz Republike Srpske su za mene Bosanci Vesna Pešić: Nikolićevo izvinjenje je napredak i proces opamećivanja Hodžaj traži da se Nikolić izvini i za zločine na Kosovu

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izvinjenje Nikolića važno za pomirenje

Izvor: Akter, 25.Apr.2013

Svetski mediji objavili su da se Tomislav Nikolić izvinio za zločine u Srebrenici uz ocenu da bi to moglo pomoći inače sporom procesu pomirenja Srbije i Bih

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.