RIK: Nikolić 49,54, Tadić 47,31

Izvor: Kurir, 22.Maj.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Nikolić 49,54, Tadić 47,31

BEOGRAD - Predsednički kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić osvojio je 49,54 odsto glasova, a kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić 47,31 odsto.

Republička izborna komisija (RIK) navodi da je obrađeno 99,68 odsto biračkih mesta. Nikolić je, prema tim rezultatima, osvojio 69.952 glasa više >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od Tadića.

RIK će konačne rezultate drugog kruga predsedničkih izbora objaviti najkasnije u četvrtak 24. maja do 20 sati, odnosno 96 sati nakon zatvaranja biračkih mesta. Na tim izborima glasalo je 46,32 odsto građana s biračkim pravom, odnosno 3.127.654 od ukupno 6.752.351 birača upisanih u birački spisak.

Za Tomislava Nikolića glasalo je 1.549.045, a za Borisa Tadića 1.479.093 birača. Prema privremenim podacima RIK-a, nevažećih listića bilo je 3,15 odsto, odnosno 98.479. Na današnjoj sednici, zamenik člana RIK-a iz Demokratske stranke Igor Jovičić zatražio je od Republičke radiodifuzne agencije informaciju šta je učinila povodom toga što je Evropska komisija u nedelju objavila čestitku Tomislavu Nikoliću na izbornoj pobedi tri sata pre zatvaranja biračkih mesta. Koordinator za sprovođenje izbora na Kosovu Marko Danilović rekao je da su izbori na Kosovu, s obzirom na nove okolnosti i učešće OEBS-a u tom procesu, sprovedeni dobro.

"RIK je obavio veliki zadatak, ceo izborni proces je bezbednosno dobro sproveden, postojalo je poverenje i uvažavanje između OEBS-a i RIK-a, kao i između biračkih odbora i radnih tela", rekao je Danilović. RIK je  odbacio tri prigovora na tok drugog kruga predsedničkih izbora kao neosnovane, neblagovremene ili zbog toga što je prigovor podnelo neovlašćeno lice. Na drugoj sednici, RIK je usvojila Izveštaj o sprovedenim izborima za narodne poslanike u kojem je, između ostalog, precizno navedeno koliko je stranaka osvojilo mandate u novom sazivu Skupštine Srbije kao i kojim kandidatima sa izbornih lista su dodeljeni poslanički mandati.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.