Proslava Božića u Srbiji

Izvor: B92, 07.Jan.2013, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Božića u Srbiji

Beograd, K. Mitrovica -- Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

Ponoćnu liturgiju u Hramu svetog Save služio je patrijarh srpski Irinej, a od devet sati u Sabornoj crkvi počela je Božićna liturgija, koju služi episkop hvostanski Atanasije Rakita.

Liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, članovi njegovog kabineta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i brojni građani.

Povodom velikog hrišćanskog praznika u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i rasejanju na Božić se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, prema kanonima SPC.

Uoči Božića, u hramovima su održana bdenja, a u portama i na gradskim trgovima naloženi badnjaci, čime se najavljuje rodjenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Patrijarh Irinej je u ponoć u Hramu Svetog Save, u prisustvu velikog broja vernika, premijera Srbije Ivice Dačića i visokih državnih i verskih zvaničnika, održao božićnu liturgiju.

Nakon liturgije pročitana je Božićna poslanica, u kojoj je patrijarh poručio da su nam, pored ljubavi, preko potrebni mir i dobra volja i pozvao narod da ne zaboravi svoju pravoslavnu veru i jezik, bogomolje i grobove svojih predaka i svoje svetosavske korene.

"Božić je dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb", rekao je patrijarh u Božićnoj poslanici.

Božić na Kosovu uz pratnju KPS

Svetom arhijerejskom liturgijom koja je održana u svim pravoslavnim hramovima na severu Kosova u ponedeljak je počela proslava Božića po julijanskom kalendaru.

Posle bogosluženja pročitana je poslanica patrijarha srpskog Irineja i obavljena pričest onih koji su postili božićni post. U pratnji Kosovske policijske službe građani su organizovano posetili hram svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Dolazak polaznika, domaćini su označavali pucnjima petardi. U domovima Srba na severu Kosova danas se priprema bogata trpeza a neizbežna tema je, iako je praznik, situacija u ovom delu Srbije.

Želje su iste - da bude zdravlja, mira i da se problemi koji 13 godina muče gradjane, napokon reše,

Tradicionalno lomljenje božićne česnice biće organizovano danas u podne u Beogradu kod Terazijske česme.

Pogača je teška oko 50 kilograma i u njoj su tri zlatna dukata.

Tradicionalno lomljenje česnice u Beogradu ove godine se održava 22. put, a manifestaciju organizuje Unija pekara Srbije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Proslava Božića u Srbiji

Izvor: RTV Pink, 07.Jan.2013

. . . Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.