Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promenila se imovina Nikolića, Dačića, Sertića, Lončara...

Vanredne izveštaje o imovini i prihodima za prošlu godinu dostavilo je 1.985 funkcionera

Imovinsko stanje predsednika Srbije Tomislava Nikolićai članova vlade Ivice Dačića, Kori Udovički, Željka Sertića i Zlatibora Lončara promenilo se u 2014. godini. Oni sumeđu najvišim državnim funkcionerima koji su podneli vanredni izveštaj o imovini i prihodima za prošlu godinu, a koje je Agencija za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << borbu protiv korupcije do juče unela u svoj registar.

Vanredne izveštaje za prošlu godinu dostavilo je 1.985 funkcionera. Reč je o onima koji su na dan 31. decembra 2014. imali promene u imovini i prihodima u vrednosti većoj od 534.360 dinara. Oni su bili dužni da podnesu izveštaj o tome do 31. januara. Poređenja radi, broj vanrednih izveštaja za 2013. godinu bio je 1.938.

Podaci o tome koji funkcioneri su podneli izveštaje o bitnim promenama i o kolikom umanjenju ili uvećanju u imovini i prihodima se radi biće dostupni nakon obrade pristiglih izveštaja na internet prezentaciji Agencije. To je odgovor iz Agencije za borbu protiv korupcije na naša pitanja o tome koliko iznose neka od najvećih povećanja imovine u 2014, da li se nekome imovina bitno umanjila, te ko je od viših funkcionera sa republičkog i pokrajinskog nivoa prijavio promenu u imovini i prihodima.

Nasumičnim pregledom registra na sajtu agencije, pored na početku navedenih visokih državnih funkcionera, juče se moglo videti da su vanredne izveštaje podneli i Goran Vesić, gradski menadžer Beograda, Igor Mirović, član Nadzornog odbora Razvojnog fonda Vojvodine, Dragan Šutanovac i Vanja Vukić, narodni poslanici. Budući da unos svih vanrednih izveštaja u registar još traje, u narednom periodu će verovatno biti vidljivi izveštaji još nekih visokih ili javnosti poznatijih funkcionera.

Iz njihovih imovinskih karti, međutim, najčešće se ne vidi kakve su sve promene u pitanju, ali je kod svih funkcionera zabeleženo umanjenje plate (zbog vladinih mera štednje). Kod onih koji imaju štedne uloge, moglo je da dođe do bilo kakvih promena, ali ti podaci nisu vidljivi, budući da iznos uloga nije dostupan javnosti, nego samo podatak da li neko ima ili nema depozite i štedne uloge u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, recimo, nema ovu vrstu štednje, a njegove kolege Kori Udovički, Željko Sertić i Ivica Dačić – imaju.

Štedni ulog ima i šef države Tomislav Nikolić, koji je u poslednjem izveštaju prijavio da više ne poseduje automobil „lada niva” iz 1998, koji je imao prema izveštaju iz aprila prošle godine. Tako mu je ostao samo automobil „audi A6”, 2003. godište.

Inače, u registru funkcionera kojim rukovodi Agencijaupisano je 41.767 funkcionera, a od toga je 26.624 aktivno.

Agencija može da zahteva od funkcionera da dostavi podatke o imovini i prihodima drugih povezanih lica u roku od 30 dana ukoliko postoji osnovana sumnja da funkcioner prikriva stvarnu vrednost svoje imovine. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije (koji bi ove godine trebalo da bude izmenjen) propisuje da će se funkcioner koji ne prijavi imovinu agenciji ili daje lažne podatke u nameri da prikrije podatke o imovini kazniti se zatvorom od šest meseci do pet godina.

B. Baković

objavljeno: 10.02.2015.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.