Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola stižu u Srbiju

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola stižu u Srbiju

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola dolaze u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu. Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, najavljeno je iz pres službi predsednika Republike i Vlade Srbije.
Princ Čarls >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će tokom dvodneve posete imati niz susreta a jedino javno obraćanje biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini. Princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola na aerodromu će dočekati premijer Vučić.

"Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa", rekao je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete.
Ocenio je da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.
Kako je naveo za "Politiku" ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnoj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.
Srbija i ceo region se nalaze u važnom trenutku u kome milioni građana očekuju pre svega poruke pomirenja, razumevanja i pred kojima je naporan zajednički rad na prosperitetnoj i mirnijoj budućnosti, dodao je Kif.
Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.
Princ od Velsa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom.
Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Kif.
Ova poseta će, kako je dodao, tematski i simbolički povezati i brojna druga interesovanja princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile i staviti ih u kontekst britansko-srpskih odnosa.
Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodicne nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.
Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan a posetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju. Na kraju prvog dana posete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Susret koji se pamti: Minja Miletić u društvu princa Čarlsa

Izvor: Story, 17.Mar.2016

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola doputovali su u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu...Minja Miletić, Foto: Vladimir Šporčić..Prilikom posete Srbiji, princ Čarls i njegova supruga Kamila susreli su se i sa Minjom Miletić...Voditeljka...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.