Predsednik Nikolić otkriva spomenik Nikoli Tesli

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Nikolić otkriva spomenik Nikoli Tesli

Predsednik Tomislav Nikolić otkriće danas na Long Ajlendu, nadomak Njujorka, spomenik srpskom naučniku Nikoli Tesli povodom 70 godina od njegove smrti.

Predsednik Srbije će, nakon toga, popodne prisustvovati i prijemu koji za visoke državnike koji učestvuju na Generalnoj skupštini UN organizuje američki predsednik Barak Obama. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Nikolić je juče, susretom sa grneralnim sekretarom UN Ban Ki-munom započeo posetu Njujorku, tokom koje će imati niz važnih bilateralnih sastanaka sa svetskim državnicima, a govoriće i na redovnom godišnjem zasedanju GS UN.
Spomenik Tesli, koji će Nikolić danas otkriti, nalazi se ispred jedinog sačuvamog objekta u kojem je Tesla živeo i radio – laboratorije u Šorhemu u Njujorku i delo je umetnika Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.
Ceremonija bi trebalo da se desi oko 17:30h po srednjevropskom vremenu.
Posed na kome se nalazi Teslina laboratorija decenijama je propadao sve dok aktivisti, nevladine organizacije i poštovaoci Nikole Tesle u SAD prošle godine nisu sakupili novac za njegovu kupovinu od privatnog vlasnika.
Predviđeno je da sada tom mestu bude izgrajen centar nauke. Današnjoj svečanosti prisustvovaće predstavnici dijaspore, američkog Kongresa, a u svečanom programu predviđeno je učešće muzičara Stefana Milenkovića i Marine Arsenijević.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.