Predsednik Bugarske u Beogradu

Izvor: RTS, 12.Mar.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Bugarske u Beogradu

Bugarski predsednik Rosen Plevneliev boravi u zvaničnoj poseti Beogradu na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Predsednik Bugarske Rosen Plevneliev doputovao je u Beograd, gde ga je na početku posete primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Plevnelievu je priređen svečani doček, uz vojne i državne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << počasti i intoniranje himni dve države.
Predsednik Nikolić je na zajedničkoj konferencija za novinare u Palati "Srbija" rekao da je izuzetno zadovoljstvo što Srbija ugošćava predsednika Bugarske.
"Zadovoljan sam što se nakon moje posete Sofiji u septembru 2013. godine uspostavila postojana i sadržana komnukikacija predsednika dve države", navodi Nikolić.
Predsednik kaže da je od ogromne važnosti da održimo saradnju sa Bugarskom, kao graničnim parnerom koji pruža Srbiji punopravnu podršku na putu ka EU.
"Saglasni smo da radom proširimo saradnju, uspešno završimo sve projekte, osmislimo nove, a sve u cilju ostvarenja boljeg standarda naših građana", ističe Nikolić.
Predsednik Srbije dodaje da postoji još dosta prostora za unapređenje i saradnju dveju zemalja, pogotovo u oblasti poljoprivrede, energetike, prekogranične saradnje.
"Auto-put Dimitrovgrad-Sofija će Srbiju i Bugarsku trajno stavti na mapu najzanačjnih saobraćajnih komunikacija u Evropi", navodi Nikolić.
Predsednik Srbije podseća da mnogo građana Bugarske živi u Srbiji, a to je, kako kaže, zlatna spona koja povezuje Srbiju i Bugarsku.
"Srbija će uvek podržavati održanje njihovog indentiteta", naglašava Nikolić.
Rosen Plevneliev je na konferenciji zahvalio predsedniku Nikoliću na pozivu i najtoplijem prijemu.
Bugarski predsednik ističe da je Nikolićeva poseta Sofiji pre godinu i po dana ono što Bugarska mnogo ceni.
"Hoćemo da produbimo odnose, a danas se Balkan oslobađa duha koji je bio stavljen tokom ekova. Otvorene su nove mogućnosti na biletaralnom i međunarodnom planu", navodi bugarski predsednik.

Prema njegovim rečima, Bugarska pruža kategoričnu podršku Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana na putu ka u EU.
"Početak pregovora 2014. godine je istorijski trenutak za Srbiju ali i čitav region. Čestitam Srbiji to dostignuće", naglašava Plevneliev i dodaje da je Sofija spremna da sa Srbijom podeli svoje iskustvo. 
Auto-put koji bi povezao Sofiju i Niš je, kako kaže, od strateškog značaja u nacionalnom i regionalnom planu.
Prema njegovim rečima, Bugarska je spremna da krene u izgradnju "Južnog toka" ako se Evropska komisija i Rusija dogovore o sprovovođenju evrospkih zakona. 
Plevneliev dodaje da postoji plan za nove granične prelaze kako bi se dao podsticaj trgovini u pograničnim oblastim obe zemlje. 
Rosen Plevneliev bi trebalo da se sastane i sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. 
Uoči posete Plevenlieva, premijer Srbije Aleksandar Vučić u utorak se sastao sa ambasadorom Bugarske Angelom Dimitrovim, sa kojim se saglasio da će predstojeća poseta bugarskog predsednika doprineti jačanju bilateralnih odnosa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.