Predsedniče, i nas brine slušanje

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedniče, i nas brine "slušanje"

Beograd -- Šer fondacija je uputila pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kome ga poziva da podrži principe protiv masovnog nadgledanja komunikacija.

Šer povodom 11. februara, Dana bezbednog interneta, navodi da se, nakon tvrdnji predsednika da se neovlašćeno prisluškuje, i oni pridružuju njegovoj zabrinutosti i dodaju da i građani strahuju da se i njihovim komunikacijama neovlašćeno pristupa.

Fondacija zato predlaže da Nikolić sazove sednicu Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za nacionalnu bezbednost o pitanjima nadgledanja i presretanja elektronskih komunikacija.

Šer fondacija je ocenila da novinari, borci za ljudska prava i istraživači ne mogu da na adekvatan način, nezavisno i nepristrasno obavljaju svoju društvenu ulogu ukoliko im neko neovlašćeno i bez njihovog znanja nadzire komunikacije.

"Demokratske vrednosti podrazumevaju postojanje delotvorne civilne kontrole rada bezbednosnih službi, kao što su BIA, VOA i VBA, koje imaju mogućnost i legitimno pravo da vrše nadgledanje komunikacija u slučajevima kada se prema Ustavu može odstupiti od tajnosti sredstava komunikacije (vodjenje krivičnog postupka i zaštita bezbednosti Republike Srbije). Neadekvatan regulatorni okvir i neefikasan način kontrole omogućavaju bezbednosnim službama da zadiru u privatnost gradjana bez valjanog osnova", navodi se u saopštenju.

Šer fondacija smatra da "veliki problem predstavlja masovno pristupanje podacima o samoj komunikaciji, poput informacija o učesnicima komunikacije (npr. brojevi telefona, e-mail adrese...), vremenu i trajanju komunikacije, kao i lokaciji sa koje se vrši komunikacija".

"Ovi podaci imaju isti stepen zaštite kao sadržaj jer su sastavni deo komunikacije. Analizom podataka o komunikaciji odredjenog pojedinca mogu se otkriti veoma osetljive informacije, poput zdravstvenog stanja, medjuljudskih odnosa ili obrazaca kretanja", piše u saopštenju.

Ova fondacija navodi da, prema izveštaju poverenika za 2012. godinu, organi bezbednosti imaju uspostavljenu 24-časovnu vezu sa najvećim telekomunikacionim operatorima, a kod jednog od njih su ostvarili više od 270 000 samostalnih pristupa “zadržanim podacima”, što predstavlja drastično narušavanje prava na privatnost građana Srbije.

Šer fondacija podseća da je Generalna skupština UN nedavno jednoglasno usvojila Rezoluciju o pravu na privatnost u digitalnom dobu, prvu koja se odnosi na privatnost posle 25 godina.

"Pozvali smo Vladu Srbije da podrži ovaj dokument - naša inicijativa je okupila 33 organizacije civilnog društva, kao i novinarska i medijska udruženja", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.