Poslanici položili zakletvu

Izvor: B92, 31.Maj.2012, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici položili zakletvu

Beograd -- Novoizabrani poslanici Skupštine Srbije položili su zakletvu i time je novi saziv skupštine konstituisan.

Sednica je počela intoniranjem himne Srbije nešto posle 10 časova, a sednici je predsedavao najstariji poslanik Zaharije Trnavčević sa liste "Preokreta". Nakon konstituisanja novog saziva parlamenta i polaganja poslaničkih zakletvi, na dužnost je stupio i novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Početak konstitutivne sednice trajao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 20 minuta kako bi verifikaciona komisija utvrdila mandate novim poslanicima, koji potom treba da budu potvrđeni na plenarnoj sednici parlamenta. Ta komisija je nakon određivanja pauze potvrdila mandate svim novim poslanicima.

Novi poslanici su položili zakletvu, koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

U Domu Narodne skupštine nisu bili svi poslanici novog saziva parlamenta, a prema evidenciji od 250 poslanika prisustvovalo je 243. Među odsutnima su bili Dragan Đilas, Vojislav Koštunica, Dragan Jočić i Veroljub Stevanović.

Novi saziv parlamenta čine 73 poslanika koalicije "Pokrenimo Srbiju", 67 poslanika koalicije "Izbor za bolji život", 44 koalicije SPS-PUPS-JS, 21 iz DSS, 19 koalicije "Preokret", 16 iz URS, pet Savez vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jednog poslanika lista "Sve zajedno", Koalicija Albanaca Preševske doline i stranka "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Skupština je konstitusana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime je i formalno prestao mandat starom sazivu.

Na dnevnom redu prve sednice su i izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara parlamenta, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Predlog kandidata za predsednika Skupštine Srbije podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, a za predsednika će biti izabran onaj za koga je glasala većina od ukupnog broja poslanika.

Sednici će do izbora rukovodstva parlamenta predsedavati najstariji poslanik - Zaharije Trnavčević iz "Preokreta", kome će u radu pomagati najmlađi poslanici sa četiri liste koje su dobile najviše mandata i sekretar parlamenta.

Najmlađa na listi "Pokrenimo Srbiju" je Jelena Budimirović (27), najmlađa na listi "Izbor za bolji život" je Jovana Joksimović (25), najmlađa među poslanicima koalicije SPS-PUPS-JS je godinu dana starija Nevena Stojanović, a među poslanicima D S S najmlađa je Bojana Božinović, koja ima 31 godinu.

Zakletvu je u skupštini dva sata kasnije položio i novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je tako i zvanično stupio na dužnost.

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Ustav predviđa i da parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu, jer će u suprotnom biti raspušten i slede novi izbori.

Kandidat za predsednika vlade, koga predloži predsednik Republike, parlamentu predlaže program i sastav buduće vlade.

Jedna od dužnosti predsednika Republike, kako piše u Ustavu Srbije, jeste da predloži mandatara za sastav buduće vlade.

Kako propisuje Ustav, predsednik republičkom parlamentu predlaže kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, najmanje 126, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

U skladu sa Zakonom o Skupštini Srbije, prva sednica parlamenta, a potom i posebna sednica na kojoj će Nikolić položiti zakletvu, počeće uz intoniranje himne "Bože pravde", a nove poslanike i novog predsednika na ulazu u Dom Narodne skupštine dočekala je počasna jedinica Vojske Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.