Poraz pameti

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jun.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poraz pameti

Istina je da Ivo Josipović lane nije hteo da dođe na predsedničku inauguraciju Tomislava Nikolića, kao što se, uprkos tome, belodano stiče utisak da je srpski predsednik jedva dočekao da ga Ivo od Zagreba pozove u Banske dvore na proslavu ulaska Hrvatske u EU 30. juna ove godine.

dr Radivoje Petrović

Potvrdom da će biti nazočan tog dana, Nikolić nije samo zgazio elementarno državničko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dostojanstvo, ne vodeći računa o predistoriji nedopustivih verbalnih osuda koje su mu mesecima unazad upućivane iz kabineta Josipovića, nije samo zaboravio na Srbiju i hiljade onih Srba koje su birači pominjanog Josipovića pre skoro dve decenije isterali iz Hrvatske, nije samo porazio sebe kao čoveka koji se do juče zalagao za sasvim drugačije poređane vrednosti...

 

Takav odnos, uz sve razumevanje za toleranciju, diplomatiju i značaj srpsko-hrvatskih odnosa za stabilnost regiona, predstavlja najpre i najviše poraz - pameti.

Crvena linija koja opominje aktuelnog srpskog predsednika na drugačije ponašanje tiče se već mesecima prisutne tenzije koja se mešavinom političke mudrosti i bezobrazluka servira iz zvaničnog Zagreba. Prošlo je godinu dana od kako je Nikolić seo u predsedničku fotelju, a navodno umereni Josipović mu, u stilu već viđenih titoističkih manira iz doba SFRJ, konstantno poručuje da mora da dokaže kako se - promenio. I na opšte zaprepašćenje onih koji su glasali za njega, Nikolić ne samo što je ostao nem na ovu purgersku prepotentnost, nego je učinio sve da izađe u susret zahtevima svog kolege na hrvatskom prestolu.

Bez obzira da li su on lično ili njegovi savetnici svesni uvrede Srbije i njenih građana koju takvim političkim porukama čini hrvatski šef države, čini se da je krajnje vreme da o tome počnu službeno da razmišljaju sa stanovišta političke štete koju čine sebi, nama i Srbiji. Jer, iako se Toma od Bajčetine promenio po svetonazorima Ive od Zagreba, njegov domaćin krajem juna u Banskim dvorima ne prestaje da šutira Srbiju u dupe, kad god mu se zato ukaže prilika, svestan da će iz Beograda na to uslediti rečito ćutanje.

Domaćin najavljivane junske svečanosti poručio je nedavno iz Rijeke da su na promociju Hrvatske u članicu EU "pozvane sve suverene države, uključujući i Kosovo", pa je "Srbija dobrodošla koliko i Kosovo!" Dalje, političkom ofanzivom upravo je u toku navodno mirotvorna kampanja Josipovića o međusobnom povlačenju tužbi za genocid između Beograda i Zagreba, iako se nijedno od pitanja koje se tiče satiranja Srba u Hrvatskoj nije ni počelo rešavati, niti ga iko iz srpske vlasti postavlja.

Na stranu što se uspostavljanjem ničim izazvane dominacije Zagreba u srpsko-hrvatskim odnosima perfidno podastire politička matrica za buduće rešavanje mnogih spornih pitanja, od povratka izgnanih Srba i nadoknade štete koje su pretrpeli u organizovanim akcijama proterivanja, pa do, recimo, pitanja ćirilice u Vukovaru.

 

Mnogo je za Srbiju poraznije što je neoprezno i naivno pristala na poziciju u kojoj se kao hrvatski sused pojavljuje i kao neko kome zvanično svašta može da se kaže, a ne ljuti se ni kada ga ponize. U okruženju moćnih i arogantnih evropskih lidera, prema kojima je otužno snishodljiv, Zagreb će imati nekoga kome bez rizika može da opali čvrgu kad mu se prohte, povremeno zavrne ruku ili ga šutne u zadnjicu, makar samo da bi se bolje osećao.

Bez obzira da li su u Evropi ili van nje, u Hrvatskoj, posebno poslednjih godina pod pritiskom savezništva desnice i katoličkog klera, na scenu se vraća stara matrica - za sve nedaće u Hrvatskoj dežurni krivci su Srbi, iako ih je danas četiri puta manje nego kada ih je Tuđman počastio titulom "remetilačkog faktora". To su odavno shvatili Srbi, i u Hrvatskoj i van nje, ostaje da još to ukapira i predsednik Srbije, pre nego što krene u Zagreb.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.