Politička Bundesliga u Odžacima

Izvor: Politika, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička Bundesliga u Odžacima

Stranke se međusobno optužuju, ali gotovo sve priznaju da su u kampanji delile pakete sa hranom, televizore...

Odžaci, Srpski Miletić – Nerazvijena vojvođanska opština Odžaci, na samoj granici sa Hrvatskom, ovih dana bila je tesna da primi sve ministre i partijske lidere koji su dolazili u posetu. Tako se dešavalo da najviši funkcioneri rivalskih stranaka, poput Tomislava Nikolića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Bojana Pajtića, sa svojom pratnjom istovremeno borave u istom selu, i u istoj zgradi.

Opština od 37.000 duša, u kojoj su proteklih pet godina vladali radikali, dospela je u političku blokadu posle odluke socijalista da napuste koaliciju, a privremene mere uvedene su u septembru. Uoči vanrednih lokalnih izbora, koji će biti održani u nedelju, Odžake su obišli Boris Tadić i Bojan Pajtić, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, Vojislav Koštunica, Dragan Todorović, Ivica Dačić, Žarko Obradović, Petar Škundrić, Mlađan Dinkić i Nebojša Bradić, razni ministri i direktori velikih javnih preduzeća. Kako kažu stariji Odžačani: „Politička Bundesliga”.

Njihove posete su deo oštre borbe za 28 odborničkih mandata, koji velikim partijama donose prestiž. Ali, kako se može čuti u Odžacima, i odnose stotine hiljada evra, koliko se procenjuje da koštaju glamurozne kampanje začinjene nebrojenim televizijskim spotovima, bilbordima, nastupima poznatih pevača i zabavljača, poput Bore Đorđevića, Kursadžija i drugih. Naokolo špartaju mali italijanski trotočkaši okićeni partijskom ikonografijom, a slogani poput: „Za evropske Odžake”, „Odžaci idu napred”, „Pun pogodak Odžaci” postali su, bar privremeno, sastavni deo života ovdašnjih birača. Osim klasičnih metoda političke borbe, kako pričaju meštani, stranke su u opticaj pustile i one manje standardne, poput kesa sa kobasicama, šećerom i uljem, vreća sa krompirom.

U osnovnoj školi u selu Srpski Miletić zatičemo predsednika Vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića, koji je sa Veroljubom Markovićem, prvim čovekom odžačkog DS-a i predsednikom privremenog organa u ovoj opštini, potpisao protokol o izgradnji puta Bački Brestovac – Srpski Miletić. „Od pet radnih dana, četiri provodim van svoje kancelarije. Sva ova mesta koja sada obilazim, već sam ranije posećivao, nije mi prvi put”, objašnjava Pajtić za „Politiku”.

„Ovde se troši mnogo novca na kampanju, u čemu prednjače SNS, G17 plus i donekle SRS, koji su masovno prisutni u lokalnim medijima. SNS deli i televizore, frižidere, pakete. Ubeđen sam da su potrošili stotine hiljada evra ovde!”, kaže Marković. „SPS je delio bogate paketiće. Navodno deci, a u stvari i ljudima od 20 godina. DS vrši pritisak preko medija, deli šolje, rukavice, torbe za pijacu, organizuje koncerte, dovodi pevače iz Beograda i angažuje lokalne bendove na svojim žurkama”, kaže jedan lokalni funkcioner naprednjaka.

On navodi da je priča o podeli televizora samo delimično tačna. „Supružnici Nikolić su nam se obratili. Oni su iz Crne Gore i nisu u biračkom spisku. Imaju sedmoro dece, a žena se baš to veče ponovo porodila, posle naše posete. Uručili smo im polovnu veš-mašinu, mobilni telefon, televizor... U našim paketićima su samo flajeri i hemijske olovke”, kaže on.

U DSS-u stanje je redovno, mirno, i tek veća količina propagandnog materijala na stolovima svedoči da se ovde nešto dešava. Doktor medicine Vladimir Košutić, predsednik OO DSS-a u Odžacima i direktor Doma zdravlja u ovom mestu, kaže da svi dovode najuticajnije ljude, pa tako i oni. „Bio nam je Vojislav Koštunica na završnoj konvenciji. Naš opštinski odbor se zadužio u ovoj kampanji sa nekoliko stotina hiljada dinara i ne znam kako ćemo da se ispetljamo. Od pre par dana pojedine stranke nude i koverte sa 5.000 dinara. Dele se i suhomesnati paketi od 17 kilograma, kese sa šećerom, uljem i brašnom. Mi smo delili samo novogodišnje paketiće”, kaže on.

Dobrislav Prelić, narodni poslanik SRS-a i potpredsednik opštinskog odbora ove stranke, kaže da je Vojislav Šešelj iz Haga planirao da ukaže da DS pobedom u Odžacima želi da legalizuje pokrajinski Statut, ali da mu nisu dali. „Sve nude, od kineskih kišobrana do koverti sa parama. Mi delimo krompir, ukupne vrednosti oko 400.000 dinara, ali isključivo svom članstvu i najugroženijim građanima. Delimo i drva, za godinu dana oko 500 kubika, ali to je bilo pre kampanje”, dodaje Prelić.

Đorđe Bogdanović, čelnik SPS-a u Odžacima i predsednik lokalne skupštine pre uvođenja privremenih mera, smatra da se izborima u Odžacima „opipava puls” za redovne ili eventualne vanredne parlamentarne izbore. „Podelili smo nekoliko stotina paketića deci za Srpsku novu godinu, ali nikoga nismo pritiskali da glasa za nas. Žestoka je borba plakatima, jedni lepe, drugi kidaju”, kaže on.

Bojan Bilbija

---------------------------------------------------

Škundrić: Ne znam za poklončiće

Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike i član Glavnog odbora SPS-a, pojašnjava za „Politiku” da ova partija ne učestvuje u prljavoj kampanji:

– Ne znam za te poklončiće što dele. Došli smo dobre volje, želimo da i ovde zažive principi socijalne pravde. Vidim samo da se najviše na televiziji pojavljuje SNS i pitam se odakle im toliko para. Nije logično da najjači marketing ima stranka koja ne ostvaruje sredstva kroz budžet.

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.